Tegenlicht Talks

Mariana Mazzucato

Italiaans-Amerikaans econoom en hoogleraar Mariana Mazzucato vertelt over de belangrijke rol die de overheid speelt bij innovatie.

Volgens de Italiaans-Amerikaanse Mariana Mazzucato, hoogleraar economie en innovatie aan de University of Sussex, zijn het niet bedrijven als Apple en Google die de grootste stappen nemen op gebied van innovatie. De echte risico's en marktvormende initiatieven worden genomen door de overheid.

Mazzucato, geboren in Rome maar met haar ouders op 4-jarige leeftijd naar de Verenigde Staten verhuisd, heeft zichtijdens haar studie en academische loopbaan gericht op de relatie tussen financiële markten, innovatie en economische groei. Deze elementen uit haar onderzoek komen terug in het in 2013 gepubliceerde boek 'De ondernemende staat'.

In 'De ondernemende staat' ontmaskert Mazzucato de mythe dat grote bedrijven als Microsoft, Apple en broedplaatsen als Silicon Valley de hedendaagse innovators zijn. De investerende en innoverende rol van de overheid is namelijk cruciaal voor het bedrijfsleven. Sterker nog, zonder de staat hadden grote baanbrekende uitvindingen zoals internet en GPS de markt waarschijnlijk nog niet bereikt. Er is sprake van een verkeerd narratief. De overheid als een traag en bureaucratisch apparaat versus een dynamische, innovatieve private sector.
 

Hoewel innovatie niet de belangrijkste taak van de staat is, is het goed om het bestaan, en de omvang van de staat op proactieve wijze te verdedigen door zijn potentieel innovatieve en dynamische karakter te laten zien.

Mazzucato in 'De ondernemende staat'

Mazzucato legt bloot dat deze mythe een ongezonde relatie tussen de publieke en private sector in stand houdt. Bedrijven profiteren van overheidsinvesteringen terwijl de staat - en de belastingbetaler - de risico's moet dragen. Mazzucato doet een beroep op de publieke sector, die volgens haar meer mag terugvragen van het bedrijfsleven. Zo kan een betere balans tot stand komen.

Loopbaan

Na haar Bachelor Geschiedenis en Internationale Betrekkingen heeft Mazzucato een Master in Economie afgerond aan de New School for Social Research. Vervolgens heeft ze de academische wereld niet meer verlaten. Ze was als docent verbonden aan de University of Denver, London Bussiness School, Open University en Bocconi University. Momenteel werkt ze voor de University of Sussex. Hiernaast is Mazzucato adviseur voor beleidsmakers over de hele wereld en permanent lid van de groep deskundigen 'Innovatie voor Groei' van de Europese Commissie.

In 2014 ontving ze de 'New Statesman SPERI Prize in Political Economy' prijs voor haar werk over de ondernemende staat en innovatie in de publieke sector. Deze prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan de academicus die op de meest effectieve wijze bestaande en kritische ideeën in de politieke economie aan een breed publiek introduceert.

In 2000 keerde Mariana Mazzucato vanuit Amerika terug naar Europa en woont nu in Brighton, Engeland. Ze is getrouwd met Carlo Cresto-Dina, een Italiaanse filmmaker en samen hebben zij vier kinderen.