Over hyperintelligentie en de toekomst van de mensheid

Nick Bostrom

Nick Bostrom is filosoof en directeur van het Future of Humanity Institute. Hij vertelt over hyper- intelligentie en de toekomst van de mensheid.

Nick Bostrom is directeur van The Future of Humanity Institute in Oxford. Hij studeerde onder andere filosofie, wiskunde en natuurkunde. De pas 39-jarige wetenschapper houdt zich bezig met de grote vraagstukken voor de mensheid. Aan welke grenzen is de mens gebonden? Wat zijn de existentiële bedreigingen voor de mensheid? Kunnen wij de fundamenten van ons mens-zijn veranderen met behulp van techniek en gaan wij door de natuur gestelde grenzen heen?

 Bostrom maakt zich zorgen over de manier waarop de mensheid voortraast. We gaan alsmaar sneller. De tijd tussen het hebben van een idee en het ontwikkelen ervan wordt steeds kleiner. Dit geeft minder ruimte om te reflecteren op de veiligheid van een product. Bostrom is van mening dat de mens het existentiële gevaar hierin niet kan zien. Als de toekomst een plek is waarin wij daadwerkelijk willen leven, dan zal er gerichter en anders nagedacht moeten worden over onszelf en over technologische ontwikkelingen.

Het transhumanisme

Als een van de grondleggers van het transhumanisme gebruikt Bostrom deze filosofie om na te denken over de toekomst. Als filosoof, wis- en natuurkundige staat Bostrom voor een inderdisciplinair wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen de mensheid en de ontwikkeling van techniek. Het zo ethisch mogelijk gebruik van zowel nieuwe als bestaande technieken is een belangrijk agendapunt van het transhumanisme. Daarnaast denkt men na over op welke manier technologie een bijdrage kan leveren aan de evolutie van intelligent leven.

"We have the pedal to the metal, We are accelerating ahead, we're going faster and faster. Maybe not with very much foresight or very much of a plan as to where we want to end up. But we are going really fast, accelerating."

Nick Bostrom

Bostrom studeerde aan de universiteit van Göteborg gelijktijdig filosofie, wiskunde, wiskundige logica en kunstmatige intelligentie. Een Zweeds nationaal record. Hij behaalde zijn mastergraad in zowel filosofie als in natuurkunde en zou zich aan de universiteit van Londen verder specialiseren in wis- en natuurkunde.

Hij promoveerde aan de London School of Economics in de filosofie en zijn proefschrift werd geselecteerd voor de prestigieuze Routledge Series. Een eer die zeven dissertaties per jaar ten deel valt.

De vertaling van Bostrom's boek 'The Coming Revolution of Machine Intelligence' verschijnt in het najaar van 2014 onder de naam 'Hyperintelligentie' bij uitgeverij De Wereld.

Interviewer: Jos de Putter
Locatie: Oxford, Verenigd Koninkrijk
Datum: 7 januari 2013