Tegenlicht Talks

Paul Mason

De Brit Paul Mason is economisch journalist voor onder andere The Guardian en schrijver van het boek 'Postcapitalism: A Guide to our Future'.

Toen de Britse conservatieve politicus George Osborne journalist Paul Mason vergeleek met Mao (vanwege z'n marxisme) en Mickey Mouse (vanwege z'n gebrekkige economische kennis), reageerde Mason in een blogpost fel. Hij daagde Osborne uit Mao fel te veroordelen de volgende keer wanneer hij de Chinese regering weer ontmoette.

Paul Mason is een Britse economisch journalist en auteur van diverse boeken. Hij schreef vijf boeken waaronder Meltdown: The End of the Age of Greed en zijn laatste boek uit 2015: Postcapitalism: A Guide to the Future. Daarin schetst Mason een overgang naar een nieuw postkapitalistisch systeem met een economie gebaseerd op coöperaties, zelfmanagement, lokale valuta, een deeleconomie en een basisinkomen.

I am radical social democrat who favours the creation of a peer-to-peer sector (co-ops, open source etc) alongside the market and the state.

Paul Mason via Medium.com

Mason begon zijn carrriére als journalist als freelancer bij verschillende tech- en bedrijfstijdschriften zoals Computer Weekly. In 2001 startte hij als redacteur voor het BBC-programma Newsnight. Hij maakt zijn debuut op televisie wanneer op elf september de twee vliegtuigen zich in de Twin Towers boren. In 2013 ruilt Mason na meer dan tien jaar de BBC in voor rivaal Channel 4. Daar wordt hij redacteur 'sociale en digitale cultuur'. Een jaar later buigt hij zich weer over de economie bij Channel 4. Sinds 2016 richt Mason zich weer als freelancer op economische projecten.

Digitale cultuur

Digitale cultuur speelt een grote rol in Mason's werk. Zo was hij was één van de eerste BBC-journalisten die online een blog bijhield, genaamd 'Idle Scrawl', wat zoveel betekent als 'loze krabbeltjes'. Ook was hij de eerste die op Britse televisie presenteerde vanuit zijn online avatar in Second Life. Mason's postkapitalistische visie is gebaseerd op zijn overtuiging dat informatie van nature overvloedig is (in het informatietijdperk), terwijl kapitalisme juist floreert wanneer schaarste de markt van vraag en aanbod dicteert.

Aanvankelijk was Mason een muziekleraar. Hij studeerde muziekwetenschap en politicologie aan de Universiteit van Sheffield om vervolgens zijn lesbevoegdheid in Londen te halen. Van 1982 tot 1988 werkte hij in Leicester als muziekleraar en muziek- en techniekdocent aan de Loughborough Universiteit.

Mason is geboren in 1960 in het kleine stadje Leigh, niet ver van Manchester.

Interviewer: Kasper Verkaik
Locatie: Londen
Datum: 5 februari 2016