Tegenlicht Talks

Peter Diamandis

Peter Diamandis is ruimtevaartingenieur, arts en rasoptimist. Hij vertelt hoe technologie de grote problemen van deze tijd oplost.

De laatste jaren worden gekenmerkt door pessimisme: de klimaatverandering, de economische crisis en de onenigheid binnen Europa zijn slechts voorbeelden. Het optimisme dat de nieuwe generatie het beter krijgt dan de vorige lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. Maar niet iedereen legt zich neer bij deze zwarte kijk op de toekomst.

Peter H. Diamandis gelooft dat we een beter tijdperk kunnen verwachten: het zal niet meer lang duren voordat iedereen op aarde toegang heeft tot alle basisbehoeftes zoals schoon water, eten, gezondheidszorg en onderwijs.

Diamandis heeft diploma's in Moleculaire Genetica en Ruimtevaarttechnieken van MIT en is afgestudeerd als arts aan Harvard Medical School. Met zijn bijzondere projecten legt hij zich toe op het scheppen van een betere toekomst. In deze toekomst van overvloed speelt technologische vooruitgang een grote rol, zoals duidelijk wordt in zijn boek Abundance (februari 2012) geschreven met journalist Steven Kotler.

X-Prize en Singularity

Diamandis schrijft en praat niet alleen over hoe in de basisbehoeftes van iedereen voorzien kan worden, maar zet zichzelf ook actief in voor deze betere toekomst. Als voorzitter en CEO van X Prize Foundation organiseert hij prijsvragen om baanbrekend onderzoek te stimuleren en mensen te overtuigen van de mogelijkheden van technologische ontwikkelingen.

Daarnaast is hij medeoprichter en voorzitter van Singularity University waar veel aandacht wordt besteed aan exponentieel groeiende technologieën. Voorbeelden hiervan zijn 3D printen, robotica en digitale geneeskunde. Dit laatste zorgt ervoor dat medische kennis effectiever, preciezer en beter verspreid kan worden.

I'm not saying we don't have our set of problems — climate crisis, species extinction, water and energy shortage — we surely do. [But] ultimately we knock them down.

Peter Diamandis

Zijn studenten worden aangespoord om deze verschillende technologieën te combineren om een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving. Op deze manier gelooft hij dat de problemen waar pessimisten over blijven tobben opgelost kunnen worden.

Interviewer: Martijn Kieft
Locatie: Los Angeles, Verenigde Staten
Datum: 14 december 2012