Tegenlicht Talks

Polly Higgins

Polly Higgins is advocaat van de aarde en vertelt over haar strijd om van ecocide het vijfde misdrijf tegen de menselijkheid te maken.

Polly Higgins werd geboren in 1968 in het westen van Schotland. Tijdens haar rechtenstudie raakte ze geïnspireerd door de Oostenrijkse kunstenaar en ecoloog Hundertwasser. Ze besloot hem op te zoeken in Wenen. Daar leerde ze veel over de Europese ecologie-beweging, die op dat moment in Schotland nog niet zo ver gevorderd was.

Voordat Polly Higgins zich volledig op haar ecocide-missie stortte, was ze werkzaam als advocaat in verschillende Londense rechtbanken. Daar verdedigde ze een man die tijdens een arbeidsongeval zwaar gewond was geraakt. Tegen het einde van de drie jaar die deze zaak duurde, was er een moment waarop ze zich realiseerde dat net als deze man, ook de aarde zwaar gewond is geraakt en daarom net zozeer behoefte heeft aan een sterke advocaat. Higgins heeft deze taak op zich genomen en staat tegenwoordig wereldwijd bekend als 'advocaat van de aarde'.

Ecocide

Higgins was in 2009 spreker tijdens de klimaatonderhandelingen in Kopenhagen, waar er gelegenheid was voor het publiek om vragen te stellen. Een van de bezoekers stelde dat er nieuwe terminologie nodig is om de massale vernietiging van de aarde mee te duiden. Dat was het moment waarop Higgins de term ecocide te binnen schoot. 'Dat zou een misdrijf moeten zijn', dacht ze bij zichzelf. Hierna werkte ze aan een wetsvoorstel om van ecocide het vijfde internationale misdrijf tegen de menselijkheid te maken.

Drie maanden lang sloot Higgins zichzelf op om tot op de bodem uit te zoeken hoe ze een ecocide-wet zou kunnen realiseren. Zo werd haar langzaam duidelijk welke route ze hiervoor het beste kan bewandelen. Sindsdien reist ze de wereld over om staatshoofden en andere betrokkenen van juridisch advies te voorzien met betrekking tot ecocide-wetgeving. In 2011 organiseerde Higgins een fictief ecocide-proces aan het Britse hooggerechtshof.
 

Tipping point

Volgens Polly Higgins is het realiseren van ecocide-wetgeving slechts een kwestie van politieke wil. Er hoeft maar één staatshoofd te zijn die de noodzaak van haar wetsvoorstel inziet om de bal aan het rollen te krijgen. Grote ontwikkelingen als deze komen volgens Higgins nooit geleidelijk op, maar vinden vaak plaats als donderslag bij heldere hemel. Doordat er een zekere noodzaak is die de druk steeds hoger opvoert, kan één ogenschijnlijk kleine gebeurtenis de druppel zijn en revolutionaire ontwikkelingen mogelijk maken.
 

We see those tipping points happen in history time and time again. What seemed impossible becomes possible and when it happens it changes things almost overnight. We radically reframe how we look at the world.

Polly Higgins

Polly Higgins is auteur van de boeken Eradicating Ecocide (2010), Earth Is Our Business (2012) en I Dare You To Be Great (2014). Door de Ecologist werd ze opgenomen in hun World's Top 10 Visionary Thinkers. Ook werd ze door de Universiteit van Oslo benoemd tot Honorary Arne Naess Professor. Higgins is mede-oprichter van de Earth Law Alliance.