Over de post-crisis economie en over hoe economen redeneren

Tomáš Sedláček

Tomáš Sedláček is econoom en macro-economisch strateeg. Hij vertelt over de post-crisis economie en over hoe economen redeneren.

Eigenzinnig econoom Tomas Sedláček is internationaal bekend geworden met zijn boek ‘Economics of Good and Evil. The Quest for Economic Meaning from Gilgamesh to Wall Street’. In 2009 gepubliceerd in Tsjechië en in 2011 vertaald in het Engels. De jonge econoom heeft op dat moment al een indrukwekkend palmares: op zijn 24e wordt hij adviseur van toenmalig Tsjechisch president Václav Havel, in 2004 adviseert hij voormalig minister van Financiën Sobotka en in 2006 vertrekt hij naar Yale. Daar wordt de mediagenieke Tsjechische econoom uitgeroepen tot 1 van de ‘5 hot minds in economics’.

Bijzonder aan Sedláček is dat hij economie in zijn boek als een cultureel fenomeen ziet. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij in het interview met Tegenlicht refereert aan Pink Floyd en het Transgalactisch Liftershandboek van Douglas Adams. Of zoals de Financial Times het verwoordt: “It would be a great pity if potential readers of this book were put off by the word ‘economics’ in the title.” Het had dan ook niet veel gescheeld of Sedláček was geen econoom geworden. Zelf had hij meer interesse in geschiedenis. Het is zijn vader die hem overtuigde dat Tsjechië behoefte zou hebben aan economische experts die het land helpen met de overgang naar een vrijemarkteconomie.

Ook zijn benoeming als adviseur van Hável was bijna niet door gegaan. Hij verwarde meneer Fischer van het kantoor van de president met Fischer van het lokale reisbureau en had bijna bedankt voor de eer. Toen hij later vroeg waarom niet was gekozen voor een meer ervaren econoom, was het antwoord dat er inderdaad economen waren met meer ervaring, maar niet noodzakelijk met de juiste ervaring. Die eigenzinnigheid en frisheid heeft Sedláček weten te behouden, zelfs nu hij eerste macro-econoom is van een van de grootste Tsjechische banken en lid van de Nationale Economische Raad.

Is een vakgebied dat gelooft in 'de onzichtbare hand van de markt' wel zo exact en mythevrij als het beweert te zijn?

Tomas Sedláček

Tomas Sedláček groeide niet alleen op in Tsjechië, maar woonde ook in Finland en Denemarken, waar hij Engelstalige scholen bezocht. Zijn goede Engels helpt hem nu bij het presenteren van de boodschap van zijn boek in het buitenland. In Tsjechië is het boek bewerkt tot een cabaretachtige, voor toneel bewerkte voorlezing van ‘Economics of Good and Evil’. Het nationale theater van Praag is hiermee al meerdere malen uitverkocht en Sedláček is nu gevraagd voor een live talkshow. Met deze show ‘Interpelace’ hoopt de econoom verder te gaan met complexe onderwerpen onder de aandacht brengen van een breed publiek.

Interviewer: Alexander Oey
Locatie: Amsterdam, Nederland
Datum: 11 juni 2013