Wouter van Eck

Zo kunnen boeren zichzelf vernieuwen

De landbouwsector moet zichzelf vernieuwen. Het huidige systeem is volgens voedselpionier Wouter van Eck niet langer houdbaar. Hij schetst een smakelijke toekomst voor Nederland.

Interview met Wouter van Eck (kijktijd: 9 minuten)

De landbouw zit klem. Gemiddeld verdient een traditionele boer aan een stuk land ter grootte van twee voetbalvelden nog maar drie honderd euro. Per jaar. Wat hij daarvoor moet doen?

Keihard werken, grote risico's lopen en heel veel rekeningen betalen. Maar als een boer veel rekeningen moet betalen, dan moeten de opbrengsten ook omhoog. Tegelijkertijd levert hij een bulkproduct (zoals melk en kiloknallers) tegen bodemprijzen.

Neem dan het voedselbos: eenmaal aangelegd zijn er vrijwel geen rekeningen, geen fossiele brandstoffen, geen bemesting, geen gif, geen zware machines, geen monocultuur. Kortom: een gezond huishoudboekje met weinig uitgaven.

Bovendien: het voedselbos produceert het dieet van de toekomst. Geen vervuilend vlees, maar meer groente, fruit en noten. 

We zouden zo'n veertig procent van Nederland kunnen inrichten als voedselbos, denkt voedselpionier Wouter van Eck. In dit interview laat hij zien hoe het anders kan.

Kijk het interview met Wouter van Eck hierboven. Of kijk hieronder onze uitzending 'Plattelandspioniers' terug.