Chris Kijne, de stem van VPRO Tegenlicht, keek naar de nieuwste film van regisseur Ken Loach, ‘Sorry we missed you’, en schaamde zich. De hoofdpersoon, een pakjesbezorger in diepe ellende, leek wel heel erg op de pakjesbezorger met wie hij onlangs ruzie maakte.

Ik heb niks met horrorfilms of gegriezel over seriemoordenaars. Omdat ik sowieso geen zin heb om me in de bioscoop de hele tijd de tering te schrikken, maar vooral ook omdat ik niemand ken die er op uit is met een kettingzaag het hele dorp van hoofd of ledematen te ontdoen. Maar Ricky, het hoofdpersonage uit de nieuwste film van Ken Loach ´Sorry we missed you`, die Ricky ken ik wél.

Hij is de pakjesbezorger met wie ik onlangs nog ruzie maakte, omdat hij niet zijn hele bestelbusje wilde doorzoeken naar mijn pakje. Terwijl ik heel zeker wist dat deze erin moest liggen. Lieve God, wat heb ik me zitten schamen, gisteren in het filmhuis. En als u wilt griezelen - als dat hier het woord is - bij een film die echt ergens over gaat: ik heb, behalve schaamte, van begin tot eind een klem om mijn strot gehad bij het verhaal van de man die zogenaamd als zelfstandig ondernemer, maar feitelijk als lijfeigene van het distributiebedrijf, een nieuwe carrière begint als pakjesbezorger.

Tekst loopt door onder afbeelding

'na deze film maak je nooit meer ruzie met een pakketbezorger'

verdieping ↓

Loach speelt briljant met de filmclichés die normaal gesproken spanning oproepen. Vanaf het moment dat Ricky zijn te dure bestelbus koopt en als een razende moet rondscheuren om zijn schema te halen, zit je te wachten op de grote klap. Spoiler: die komt niet. Het drama is veel banaler en gruwelijker.

Omdat het hier gaat om het reëel bestaande drama van onze klus, - klik en platformeconomie. Omdat Loach opnieuw, na zijn vorige film 'I, Daniel Blake', laat zien wat een hel we hebben laten ontstaan door de teugels van de vrije markt los te laten. Omdat je na het zien van deze film nooit meer ruzie zal maken met een pakjesbezorger en altijd een vette fooi zult geven. Hoop ik. En dan, volgende keer, maar weer goed nadenken in het stemhokje.