Wordt corona het startschot voor een groen bedrijfsleven?

Als we toch miljarden uitgeven om de crisis te bestrijden, moeten we dat geld dan ook meteen gebruiken om de omslag te maken naar een duurzame economie?

Interview met Marjan Minnesma

Kiezen tussen corona of klimaat: volgens Marjan Minnesma, directeur van Stichting Urgenda en één van de meest invloedrijke Nederlanders op het gebied van duurzaamheid, is dat een vals dilemma. 

Natuurlijk moet de overheid er nu eerst voor zorgen dat de huidige maatschappij niet in duigen valt, zegt Minnesma in een uitgebreid interview met VPRO Tegenlicht. Maar ondertussen moeten we goed nadenken over hoe we kunnen overschakelen naar een duurzame economie.

Want klimaatverandering, zo zegt Minnesma, is wel degelijk een veel grotere crisis dan covid-19.

‘Het probleem is: we willen pas handelen als iets voor onze neus staat. Corona is veel tastbaarder dan CO2-uitstoot door de direct meetbare gevolgen. De link tussen kolencentrales en overstromingen is voor veel mensen moeilijk te zien. Als mensenlevens direct in gevaar komen zijn we blijkbaar bereid om enorme investeringen te doen, maar waarom niet in een gezondere economie?’

Minnesma pleit al jaren voor een sneller tempo van de klimaattransitie. Het werd door velen bestempeld als onhaalbaar. Nu heeft de overheid volgens haar het tegendeel bewezen: ‘Corona heeft laten zien dat we snel kunnen handelen als er urgentie is. Dat biedt voor mij perspectief: we zijn dus wél in staat om zo snel een omslag te maken.’

'De techniek is er, nu de wil nog'

Minnesma, die afgelopen december nog definitief de historische Klimaatzaak won van de Nederlandse Staat, verdiepte zich de afgelopen tijd in de technische kant van het verhaal, en stelde een 54-punten op, in samenwerking met ruim 800 maatschappelijke organisaties. Het plan bevat maatregelen die de regering zou kunnen nemen om de overgang te maken naar een duurzame economie.

‘We willen allemaal nog een tijdje met onze planeet door. Toch blijven we denken dat het allemaal te moeilijk of te duur is. Terwijl: de techniek is er. En het gaat uiteindelijk geld opleveren, en schone lucht. Het is vooral een kwestie van organiseren, en of we dat geld nu in die investeringen willen stoppen.'

Kijk hier het volledige interview

Tijd en zin om in de wereld van groen ondernemen te duiken, met Marjan Minnesma? Kijk dan hier het ruwere interview. Bovenaan deze pagina vind je een samenvatting.