Met deze dagelijkse handelingen draag je bij aan een toekomst zonder racisme

Musa Okwonga is schrijver, dichter en journalist en gelooft dat wij met kleine dagelijkse handelingen kunnen bewegen naar een wereld zonder racisme.

Ineke van der Hurk

1. begin met lezen; daarvoor is het nooit te laat

‘Je hebt waarschijnlijk toegang tot Google,' zegt Musa. Zo ja, dan heb je ook de mogelijkheid om alle kennis over racisme te verzamelen. Welke vervolgstappen kunnen we maken als samenleving? Begin met lezen, stelt Musa. Blijf leren en blijf ook ingrijpen in het dagelijks leven, praat erover met je familie, vrienden en collega’s en wees niet bang om fouten te maken. We hebben het allemaal wel eens fout, maar laat dat je niet ontmoedigen om verder te gaan in je proces.

'praat erover met je familie, vrienden en collega’s en wees niet bang om fouten te maken'

leestips

2. leer je kinderen over anti-racisme; daarvoor is het nooit te vroeg

‘Ik denk dat het heel belangrijk is om kinderen te leren om altijd hun mond open te doen,' zegt Musa. Leer kinderen dat we mensen enkel beoordelen op hun karakter en niet op hun huidskleur of afkomst. Als je ze vervolgens leert om zich uit te spreken wanneer iemand dat wel doet, kan de wereld echt al binnen enkele jaren veranderen.

Kijk ook naar wat voor boeken jij je kinderen aanbiedt; zijn ze divers genoeg? Laat je kinderen de wereld in haar ware complexiteit en verscheidenheid zien. Het is niet zo dat jij je kinderen moet leren dat alle zwarte mensen geweldig zijn, stelt Musa: 'Nee, wij zijn net zo gecompliceerd, genuanceerd als iedereen en onze kunst en boeken laten dat zien.'

'leer kinderen dat we mensen enkel beoordelen op hun karakter en niet op hun huidskleur of afkomst'

leestips voor kinderen

  • de kinderboeken van Studio Sesam
  • Zazu speelt doktertje, Mylo Freeman (vanaf 2 jaar)
  • Tori, Brian Elstak (vanaf 6 jaar)
  • Waar is mijn noedelsoep?!?, Chee-Han en Reza Kartosen-Wong (vanaf 6 jaar) 
  • Planeet Omar: Problemenmagneet, Zanib Mian (vanaf 8 jaar)
  • Wat zou Martin doen?, Angie Thomas (vanaf 15 jaar)

'de toekomst is een cadeau, pak het uit'

3. laat je inspireren door anti-racistische kunst

Musa gelooft in de kracht van verbeelding, hij gelooft dat ideeën op dit moment heel erg belangrijk zijn. Denk maar eens aan Greta Thunberg en wat haar ideeën hebben betekend voor de klimaatbeweging. We leven in een tijd waar ideeën in een hoog tempo de wereld over gaan. Daarom probeert Musa Okwonga zich elke dag een betere toekomst in te beelden.

Kunstenaars spelen hierin een belangrijke rol, omdat ze ons kunnen helpen om gezamenlijk een betere wereld in te beelden. Iets waar wij alleen niet altijd toe in staat zijn. Kunstenaars hebben de creativiteit om ons in te laten zien hoe een post-racistische wereld er uit zou kunnen zien. 

anti-racisme in kunst & cultuur

  • Internationale groepstentoonstelling Say it out loud in Bonnefanten Museum Maastricht – een presentatie met hedendaagse kunstenaars die zich in hun werk verhouden tot onderwerpen die samenhangen met diversiteit, het koloniale verleden, de beeldvorming of de interpretatie hiervan. Met o.a. Brian Elstak en Quinsy Gario (vanaf september 2020);
  • Een 25 meter hoge toren vol kunstwerken is het resultaat van de persoonlijke zoektocht van de in Kameroen geboren en in Eindhoven wonende Victor Sonna. De tentoonstelling 1552 in het Van Abbe Museum Eindhoven is nog tot 30 mei 2021 te zien.
  •  Dear White People is een film en een gelijknamige Netflix serie. Maker Justin Siemens wist zijn eigen ervaringen als zwarte student op een Amerikaanse Ivy League School in een zowel grappig als confronterend jasje te gieten. Een visuele vertelling over discriminatie en stereotypering.
  • Black Panther van Ryan Coogler is de eerste Marvel film waarin zwart de norm is. Het verhaal speelt zich voor een deel af in Wakanda, een fictieve Afrikaanse natie die als utopie dient voor de rest van de wereld. Black Panther is een afrofuturistische blockbuster die je gezien moet hebben. 
  • De tweedelige online tentoonstelling Curating the end of the world is een Afrofuturistisch commentaar op onze huidige tijd. Op de website van New York Live Arts geven kunstenaars van over de hele wereld hun kijk op de covid-19 pandemie, anti-zwart geweld, klimaatverandering, slecht bestuur en een doorslaand, technologisch gedreven economisch systeem dat op het punt staat te ontploffen.