Wat maakt een mens een mens? Deze vraag stelt Digital Human expert Mao Lin Liao zichzelf keer op keer. Met zijn bedrijf Reblika creëert hij digitale mensen die bijna niet meer van echt te onderscheiden zijn.

Hoe maak je een digitaal mens geloofwaardig?

Wat maakt een mens een mens? Deze vraag stelt Digital Human expert Mao Lin Liao zichzelf keer op keer. Met zijn bedrijf Reblika creëert hij digitale mensen die bijna niet meer van echt te onderscheiden zijn.

Ilija Bozovic - 05 November

Liao is gespecialiseerd in het zo geloofwaardig mogelijk maken van virtuele gezichten. Hij doet dit bijvoorbeeld door opzettelijk imperfecties aan te brengen op zijn digital humans, oftewel digimensen. ‘Als je inzoomt op een huid, bestaat het eigenlijk uit hele minuscule kraters en poriën en dat maakt de huid zo tastbaar,’ vertelt Liao. ‘Laat je die details weg, dan krijg je een soort plastic poppetje’. 

Liao’s bedrijf focust zich nu vooral nog op het visueel vormgeven van digimensen. Maar om een een volwaardig digimens te creëren heb je volgens Liao ook drie andere aspecten nodig: het brein, de stem en bewegingen. Daar wil hij zich in de toekomst ook in specialiseren.

‘Laat je die details weg, dan krijg je een soort plastic poppetje’

Op dit moment worden deze digitale mensen vooral ingezet in films, games en in de mode, maar Mao Lin Liao gelooft dat zij in de toekomst een belangrijke rol zullen vervullen in ons dagelijks leven. ‘Als de digitale mens straks niet meer te onderscheiden is van een echt mens, dan kunnen we ze inzetten als bijvoorbeeld helpdesk- en zorgmedewerkers.’ Volgens Liao is de digital human potentieel een volgende stap in de evolutie van de mens. 

Daarnaast is het bedrijf ook al bezig met de volgende fase van het internet, de Metaverse. Dat is een een online netwerk van 3D-werelden waarin we onze eigen avatar hebben. Hier kunnen we bijvoorbeeld elkaar virtueel ontmoeten, vergaderen, relaties opbouwen, shoppen en op vakantie gaan. Momenteel is dit nog een verre toekomstvisie, maar sinds Facebook afgelopen maand aankondigde hier ook mee aan de slag te gaan, is het concept in een stroomversnelling geraakt.

“In zo’n virtuele wereld kunnen we met triljoenen mensen op dezelfde planeet leven, zonder dat we ons zorgen hoeven maken over dingen als milieuvervuiling,’ vertelt Liao. Wat we daar doen heeft geen gevolgen voor de echte wereld.”