Vanaf dit seizoen gaan we op de website van Tegenlicht regelmatig fragmenten uit eerdere informatieve VPRO programma's als Diogenes, Lopende Zaken en DNW online plaatsen, die door actuele gebeurtenissen de moeite waard zijn om nog eens te bekijken. Op deze pagina twee reportages die VPRO's Diogenes maakte aan de vooravond van de Golfoorlog, en één film die vlak erna, in 1993, werd gedraaid.

Van Golfcrisis naar Golfoorlog: Diogenes-verslag van een reis door Irak, Jordanië en Israël

Ruim tien jaar geleden, in januari en februari 1991, bezocht Diogenes verschillende plaatsen in Irak en Jordanië om de sfeer onder de bevolking te peilen. Ze spraken met leden van de Joodse gemeenschap in Bagdad over een mogelijke oorlog met Israël, peilden meningen van burgers op straat (‘Krijg de chemische pleuris!’), en zagen hoe Jordaniërs en Irakezen reageerden op het moment dat de westerse alliantie Irak aanviel.

Een deel van deze uitzending hebben we uit de archieven gehaald en online geplaatst. In het eerste fragment een beeld van de burgerbevolking in Bagdad, januari 1991, die vurig hopen dat de gevreesde oorlog met de VS zal uitblijven. De hoop bleek vergeefs, want in de nacht van 16 op 17 januari 1991 startte operatie Desert Storm. Het tweede fragment toont burgers in buurland Jordanië, even voor en net na het uitbreken van de oorlog. Kijk en zie hoe er in één decennium heel veel en tegelijkertijd helemaal niets kan veranderen.

Ruim twee jaar later bezocht Diogenes opnieuw Irak, toen in het kader van een uitzending over 'De Nieuwe Wereldorde'. Centraal in de reportage staat de persoonsverheerlijking van Saddam Hussein. De portretten van de mensen geven een triest beeld van een land waar door voortdurende internationale conflicten de economie vrijwel volledig is lamgelegd, maar het vertrouwen in de leider onverminderd hoog blijft.

__________________
Uitzending: De Grenzen in het Oosten
Uitzenddatum: 3 februari 1991
Makers: Hans Fels, Lex Runderkamp en Martijn van Haalen

Uitzending: De Nieuwe Wereldorde
Uitzenddatum: 4 april 1993
Maker: Pieter Fleury
Eindredactie: Jan Blokker
Productie: Nellie Kamer