Voor de uitzending 'Nederland in Analyse' diepten we uit de archieven van de VPRO een aantal fragmenten die typerend zijn voor Nederland en haar bewoners. Klik hiernaast om de fragmenten in realvideo te bekijken. Hieronder een korte inleiding op de fragmenten.

Opvallende fragmenten uit het VPRO archief

1. DE NEDERLANDSE OVERLEGCULTUUR

7Dagen - juli 2001 - Silvia Brens

139 Jaar na de afschaffing van de slavernij werd in juli 2000 eindelijk besloten tot de oprichting van een Nationaal Monument ter nagedachtenis aan Nederlands slavernijverleden. Een periode die tot dan toe niet veel meer was dan een pijnlijke voetnoot in de vaderlandse geschiedenis. De totstandkoming ervan verliep naar goed Nederlands gebruik moeizaam. VPRO's 7Dagen maakte in juli 2001 een reportage over de keuze van het uiteindelijke ontwerp door de speciaal daarvoor ingestelde 'multiculturele commissie'; een staaltje oerhollands pragmatisme in de praktijk.

2. DE TOLERANTE SAMENLEVING

DNW - 11 maart 2002 - IJsbrand van Veelen

De veelgeroemde Nederlandse tolerantie kent haar grenzen, zo is het afgelopen jaar wel gebleken in de vele discussies over de 'leefbaarheid' van onze samenleving. Maar de oplossing voor het tolerantiedillemma lijkt gevonden; meer en meer verschanst de Nederlander zich achter hekken, schuttingen, alarminstallaties, slagbomen en aarden wallen. Ver weg van de boze buitenwereld. Waarom spreken we eigenlijk van integratie, maar doen we aan segregatie? Valt Nederland ten prooi aan spontane apartheid? En is dat erg? Een fragment uit de DNW uitzending 'Eigen Terrein' van april 2002 (breed- en smalbandversie). De volledige uitzending is ook te bekijken - zie de link hiernaast

3. NEDERLANDSE NORMEN

DNW – 21 maart 2002 - Alexander Oey

In Nederland mag alles gezegd worden, en dus gebeurt het ook. In zijn show op TMF doet VJ Mental Theo wekelijks verslag vanuit Discotheek Time Out in Gemert over het wel en wee van Nederlandse jongeren in het uitgaansleven. Dat daarbij aan half dronken jongeren soms wel erg bonte uitspraken worden ontlokt is volgens de maker geen probleem, “want uiteindelijke moet ook ik mijn centjes verdienen?”.
Een fragment uit ‘Operatie Opvoeding’, een DNW uitzending uit maart 2002.
Ook deze uitzending staat in zijn geheel online, volg de link hiernaast.

4. NEDERLAND ALS GIDSLAND: DE ABORTUSBOOT

7Dagen - 13 mei 2001 - 13 mei 2001 – Henneke Hagen, Marlou van den Berge

Een mooi voorbeeld van Nederland als gidsland in morele kwesties is deze reportage die 7Dagen maakte over de abortusboot van Rebecca Gomperts. Zij bedacht een plan om alle vrouwen ter wereld een veilige abortus aan te bieden. Met een varende abortuskliniek wilde ze buiten de territoriale wateren haar werk doen. De strijdlustige Gomperts ontmoette veel tegenstand, zowel van de Ieren als uiteindelijk ook van Minister Borst, die de abortuskliniek verbood. Nu, ruim anderhalf jaar later, vaart de boot toch rond. De Women on Waves mogen geen abortussen uitvoeren, maar wel abortuspillen verstrekken. En praten natuurlijk.