Stier Herman maakte het afgelopen decennium veel emoties los. Niet alleen bij wetenschappers, politici en zakenlui, maar natuurlijk ook bij de dierenliefhebbers uit Nederland en ver daarbuiten. De meest bevlogen van hen is waarschijnlijk Dafne Westerhof, communicatieadviseur en ‘hobbyboerin’ uit Amstelveen. In 1996 zag ze stier Herman voor het eerst in de VPRO thema-avond ‘Wat wil de koe’? Vooral het fragment waarin ze de stier vol toewijding een poes zag likken maakte grote indruk (zie hiernaast!). Vanaf dat moment besloot ze zich op te werpen als beschermvrouwe van Stier Herman. Toen Pharming begin 2002 bekend maakte dat Herman door het dreigende faillissement waarschijnlijk afgemaakt zou moeten worden, startte Dafne een laatste reddingspoging om het beest voor de dood te behoeden. De strijd om de stier werd landelijk nieuws en Dafne werd gebombardeerd tot woordvoerder van Herman. Voor Tegenlicht doet ze hieronder haar verslag van die hectische dagen, begin 2002, die uitendelijk leidden tot de adoptie van Herman door museum Naturalis.

Beschermvrouwe Dafne Westerhof over hoe Herman in Naturalis belandde

8 januari 2002

HERMAN IS HOT, START VAN EEN HECTISCHE WEEK

'Nee, nee, er is a-b-s-o-l-u-u-t geen tijd meer, ik moet nu naar de radio!'. De teleurgestelde vrouw van TV Utrecht trekt schielijk de microfoon uit het autoraampje terug en roept dat ze nog zullen bellen.
De Netwerkploeg zwaait ons uit en D. draait de Volvo achteruit het erf af.
Plankgas van Stier Hermans stal in Polsbroek naar radiomaker Theodor Holman in Amsterdam.
Het is 10 over 3. Ik had er om 3 uur moeten zijn. Van 10 over half 4 tot 4 uur ga ik vertellen over Herman, wiens leven door geldgebrek van Pharming aan een zijden draadje is komen hangen. Ik bel 3x naar de studio dat we onderweg zijn en dat het stikdruk is op de A2.

Ben ijskoud van de hele ochtend buitenopnamen en de stress van de onmogelijke dodemansrit. Na het gesprek met Frans de Loos van Pharming vanochtend is het plots een gekkenhuis geworden. 2Vandaag, Ontbijt TV, de radio, Netwerk, iedereen hing aan de lijn om te vragen wat er volgens mij met Herman moet gebeuren. De opnamen met Netwerk liepen uit maar om 9 minuten over half 4 val ik in de stoel naast Theodor. Ik krijg warme thee, luister mee naar het slotakkoord van de live-band en beantwoord zijn eerste vraag: 'Wat er toch aan de hand met Stier Herman?' 'Ja, dat wil op dit moment heel Nederland van me weten' zeg ik. 'Herman is hot'.
'Herman is hot', herhaalt Theodor
'Ja, Herman is hot'.

9 januari 2002
DE OUDE DAG VAN DE TEDERE REUS

'Beste Dafne, Vanavond zag ik je in Netwerk met stier Herman, lief én strijdlustig jullie beiden. Aan het eind zei Karel de Graaf dat een grote sponsor zich al had aangemeld. Als dit inderdaad zo is, van harte proficiat!!!'
De eerste mail na Netwerk gisteravond. Ik heb het programma zelf niet gezien. De telefoon gaat alsmaar. Ik krijg de wildste adviezen en voorstellen. Hartverwarmend hoe iedereen meeleeft. Vanochtend stond TV Utrecht hier op het erf. Ik werd geïnterviewd tussen mijn koeien Rosamunde en Brutale Griet. Vertelde dat ik in 1996 verliefd werd op Stier Herman toen ik hem vol toewijding een poes zag likken met die enorme tong in de VPRO documentaire 'Wat wil de Koe'. Dat ik een poosje later las dat hij dood moest omdat zijn taak als experiment er op zat. Dat ik Pharming toen aanbood dat Herman op mijn boerderij mocht komen wonen. Voor niks. Dat ie toen uiteindelijk gecastreerd werd, daardoor mocht blijven leven, en dat Pharming hem toch liever zelf hield. En dat Herman's leven nu - 6 jaar later - weer gevaar loopt, omdat er geen geld meer is voor zijn verzorging. Ze wilden ook zien waar hij bij mij zou kunnen wonen. Ik heb ze de authentieke, houten stal laten zien. 300 vierkante meter stro, de hoge spanten, de combinatie van grandeur en intimiteit, het open front met zicht op de polder en de uitloop naar een paar hectare weiland. Een paleis voor deze tedere reus. Maar ik vertelde ook dat ik van gedachten veranderd was. 'Herman moet bij zijn verzorgster Marije in Polsbroek blijven. Ik heb die twee samen gezien en daar mag niemand tussen komen. Bovendien weet ik dat ze hem ook zonder salaris wil blijven verzorgen', zei ik.

14.00 uur
Toen TV Utrecht net weg was, belde de directeur van de Belgische Dierenbescherming (GAIA),
Michel Vandenbosch met een felicitatie voor mijn Netwerkoptreden. 'In het laatste shot werd heel duidelijk zichtbaar hoe de zaak er voor staat. Jij stond vol aandacht vlakbij Herman, en die directeur van Pharming stond meters bij hem uit de buurt een zakelijk verhaal op te hangen'.
De rest van de dag heb ik mijn eigen beesten verzorgd, de pers te woord gestaan en mails van alle Hermanfans beantwoord, tot Frans de Loos van Pharming belde. Het schijnt dat de donateurs over elkaar heen buitelen. De vraag is niet meer hoe komen we aan geld, maar wie wordt uiteindelijk uitverkoren. Hij wilde geen namen noemen. 'Na het weekend neem ik een beslissing'. Het gaat om een bedrag van een ton per jaar zolang Herman leeft. 'Zie jij kans dat op te brengen' vroeg hij. Ik realiseerde me plotseling dat Herman de speelbal geworden is van een Business PR Competitie en dat ik (even) mee mag spelen. Vast staat dat Herman in ieder geval naar Naturalis gaat. Help.
Nu moet ik razendsnel een nieuwe lijn uitzetten. 'Ja' zei ik stoer 'dat lukt me'.
Ik ben de polder ingelopen en heb een nieuw plan verzonnen.

23.30 uur
Heb net geprobeerd een zeer emotionele Marije, die haar Herman al voorgoed richting Naturalis ziet verdwijnen, te overtuigen dat kalmte geboden is omdat mijn strategie anders in het water valt.
En dat ze even niets moet doen. Dat viel niet mee. Maar als zij haar hoofd koel kan houden kan ik een laatste poging doen om Pharming te verleiden. Herman MOET bij haar in Polsbroek blijven.
Een rustige oude dag. Daar heeft hij recht op…

----------

Dafne is momenteel bezig om haar verhaal over hoe Stier Herman in Naturalis belandde te voltooien, het vervolg van dit dagboek vindt u dan ook binnenkort op haar eigen website www.dafnewesterhof.nl