Een SUV die het milieu niet belast. Het klinkt als een contradictio in terminis. Maar middels een samenwerking met McDonough en Braungart heeft Ford een concept-auto ontwikkeld die een stevige milieukeuring kan doorlopen.

Afval = voedsel in de auto-industrie

Nadat McDonough en Braungart door Ford werden ingeschakeld om hun licht te laten schijnen over het sterk vervuilde Ford bedrijfsterrein in River Rouge, hebben de twee bedenkers van het cradle-to-cradle principe zich ook bemoeid met de ontwikkeling van een auto voor de Amerikaanse autogigant.

De Ford Model U is een concept-auto zoals er velen zijn, maar Ford ziet in deze auto de start van een revolutie die vergelijkbaar is met die van de Model T in de vorige eeuw. Een revolutie waarbij de autofabrikant een auto ontwikkelt die volledig te recyclen is.

De aandrijving van de auto wordt verzorgd door verbrandingsmotor die op waterstof loopt, en die zuiniger is dan de motoren die we nu kennen. De auto stoot 99 procent minder CO2 uit dan de auto’s die nu op de weg zijn. Veel onderdelen van de auto zijn samengesteld uit biomaterialen. Zo zijn de vullingen van de stoelen deels gemaakt van soya, en worden de banden voor een deel uit mais samengesteld.

Maar het belangrijkste in het concept is dat deze auto uitbreidbaar en aanpasbaar is, waardoor er niet steeds een nieuwe auto hoeft worden aangeschaft. De auto kan meegroeien met de behoeften van de eigenaar. De auto kan groter worden gemaakt, of worden omgevormd naar een pick-up truck, allemaal vanuit hetzelfde basismodel. Ook kan de auto worden gepersonaliseerd, door bijvoorbeeld aanpassingen in het interieur.

Het is nog niet bekend of en wanneer Ford de Model U in productie neemt.