GOEDE WAAR & CO
Goede Waar & Co is een consumentenvereniging voor mens-, dier- en milieuvriendelijk duurzaam gebruik van goederen en diensten. Door consumenten te informeren over de relatieve duurzaamheid van de verschillende productvarianten proberen zij een breder draagvlak te creëren voor maatschappelijk verantwoord consumeren.

FAIR WEAR FOUNDATION
Ondernemersorganisaties in de modebranche, de vakbeweging en maatschappelijke organisaties sloegen de handen ineen en stichtten de 'Fair Wear Foundation' . Deze organisatie zet zich in voor goede arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie in lagelonenlanden. Dit doen zij onder andere door de ontwikkeling van een gedragscode voor de kledingindustrie met acht internationaal erkende arbeidsnormen. Momenteel zijn zij druk bezig om vergelijkbare projecten in andere landen te bundelen in een Europees initiatief.

KUYICHI
Hip maar verantwoord. Het kan en het kledingmerk Kuyichi is daar het bewijs van. Zij maken en verkopen eerlijke spijkerbroeken en ander casual kleding. De Peruaanse katoenboeren waar zij zaken mee doen verdienen in tegenstelling tot de kinderen uit 'China Blue' wel een normaal salaris. Door niet alleen veel waarde te hechten aan hoge kwaliteitsnormen maar ook aan modenormen zijn zij naar eigen zeggen als enig 'fair trade' bedrijf in de internationale modewereld, erg succesvol.

SCHONE KLEREN KAMPAGNE
Benieuwd naar sweatshop-vrije spijkerbroeken? De Schone Kleren Kampagne streeft ernaar de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie te verbeteren. Op hun site het laatste nieuws over dit onderwerp en meer informatie over campagnes die bedrijven tot de orde roepen. Fair Wear Foundation zet zich in voor goede arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. Kleding voor de Nederlandse markt wordt veelal gemaakt in lagelonenlanden. Te vaak wordt die goedkope kleding duur betaald door onacceptabele arbeidsomstandigheden. Hoe werkt FWF aan betere arbeidsomstandigheden?

SOMO
De Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen houdt zich bezig met internationale richtlijnen en gedragscodes voor multinationale ondernemingen op het gebied van arbeidsomstandigheden. Specialisatie hierin is onderzoek naar arbeidsomstandigheden in ontwikkelingslanden in samenwerking met lokale organisaties en vakbonden.