Topmodel Gisele Bundchen zorgde onlangs voor een relletje toen bekend werd dat zij van haar opdrachtgevers eist dat ze in euro’s betaald wordt in plaats van in dollars. Ze heeft weinig vertrouwen meer in de Amerikaanse munt, en daarmee is ze niet de enige.

VPRO Gidsartikel. Door Elja Looijestijn

In de Tegenlicht-uitzending De dag dat de dollar valt uit 2005 wordt een scenario geschetst waarin de Amerikaanse economie binnen 24 uur instort. NRC Handelsblad-Economieredacteur Maarten Schinkel schreef het gedetailleerde script, waarna regisseur Roel van Broekhoven het voorlegde aan verschillende financiële experts.

Amerika leeft al jaren ver boven zijn stand. De inwoners, met president Bush voorop, geven massaal geld uit dat ze eigenlijk helemaal niet hebben. De kenners gebruiken afschrikwekkende metaforen voor de Amerikaanse economie: een tikkende tijdbom, een roestige kerncentrale, iemand die van een gebouw is afgesprongen en met een noodgang naar beneden valt.

Sinds de eerste uitzending van De dag dat de dollar valt is er nog meer reden om aan te nemen dat Schinkels doemscenario waarheid wordt. De dollar wordt steeds zwakker ten opzichte van de andere valuta en met onder meer de oorlog in Irak blijft Bush maar met geld smijten.

Een update van de ‘stel dat’-documentaire.

Uit: VPRO Gids Nr 2 (12 t/m 18 januari 2008)