De volgende editie van de Winkler Prins zal niet meer op papier verschijnen, de encyclopedie concentreert zich voortaan op Internet.

Het gaat al langer slechter met de traditionele papieren encyclopedie: volgens een artikel in de New York Times zijn de verkoopcijfers van de Encyclopaedia Britannica sinds 1990 met 10% gedaald. De volgende editie van de gezaghebbende Duitse Brockhaus encyclopedie verschijnt eveneens alleen online. De ruim 300.000 artikelen zijn gratis te raadplegen (overigens was de homepage van de Duitse Wikipedia onlangs kort afgesloten na een aanklacht van een boze politicus).Ook Winkler Prins concentreert zich voortaan op Internet, maar de artikelen zijn straks alleen tegen betaling (een abonnement moet tussen 35 en 50 euro gaan kosten) te raadplegen.

Gaat Britannica het slimmer aanpakken? Die verplaatsen niet alleen de content naar Internet, maar willen ook het beste van twee werelden combineren: de crowd-sourcing en collaboration van Wikipedia door users mee te laten doen met het creeeren en verbeteren van inhoud, en de editorial check door de gezaghebbende encyclopedie...

De volgende editie van de Winkler Prins encyclopedie zal niet meer op papier verschijnen. De negende druk, uit 1995, is daarmee de laatste Winkler Prins in boekvorm.