In het kader van de komende aflevering 'Een Partijtje Vrijheid' vandaag souvenirs van Grote Leiders die met harde hand regeerden en niets hadden met filosofische discussies over de vrijheid van meningsuiting. Die sowieso niets hadden met vrijheid.

Prominent op de redactievloer van Tegenlicht  bevindt zich de ‘Lelijke Dingen Tafel’ van bureauredacteur Marga Smit. Op haar bureau  prijkt een groot aantal heel erg Lelijke Dingen. Lelijke souvenirs, meegenomen door filmmakers uit de landen waar zij voor Tegenlicht gingen filmen. Iedereen die naar het buitenland gaat wordt geacht een zo lelijk mogelijk souvenir mee te nemen voor Marga’s collectie.

In het kader van de komende aflevering 'Een Partijtje Vrijheid' vandaag souvenirs van Grote Leiders die met harde hand regeerden en niets hadden met filosofische discussies over de vrijheid van meningsuiting. Die sowieso niets hadden met vrijheid. Nou ja, voor zichzelf natuurlijk. (meer)

De fles Mussolini wijn is sinds kort niet meer verkrijgbaar in Predappio, de geboorteplaats van Il Duce. April dit jaar besloot het gemeentebestuur van dit bedevaartsoord voor fascisten andere Mussolini-aanhangers de fascistische souvenirs in de ban te doen. Zestig jaar na de dood van Mussolini heeft het stadje bedacht dat het toch wat slecht is voor haar imago, al die fascistische parafernalia. Gelukkig is er op ebay nog altijd de hele collectie La Birra del Duce, het Mussolini bier te verkrijgen.

Afgelopen maand was het ook de 29ste sterfdag van Josip Broz Tito, die tussen 1945 en 1980 een dictatoriaal bewind voerde in het voormalig Joegoslavie. Tito heeft ook een homepage, die volgens de makers is opgezet om inzicht te bieden in de persoonlijkheidscultus die met hulp van de media rond Tito was ontstaan.

Als het wekkertje tikt zwaait Mao zijn rode boekje op de maat van de secondes vrolijk heen en weer. Mao-souvenirs of de 'maomorabilia' zoals ze ook wel worden genoemd, zijn nog vol op verkrijgbaar in het huidige China. Het Rode boekje is ter gelegenheid van de 105de geboortedag van Mao vorige maand op cd-rom uitgebracht. Samen met duizenden beelden, filmfragmenten en gedichten van  de stichter van de Volksrepubliek China.