Geweld binnen het huwelijk, homoseksualiteit, ontrouw: allemaal onderwerpen die onbespreekbaar lijken in de Arabische wereld. Toch kijken miljoenen mensen in 22 landen van Marokko tot Qatar iedere week naar het talkshowprogramma  Kalaam Nawaa’im, waarin vier vrouwen de gevoeligste onderwerpen aansnijden.

De talkshow hosts willen nieuwe inhoud geven aan de man-vrouwverhouding in de Arabische wereld. Ze laten zien dat het voor vrouwen heel goed mogelijk is om tegelijk moeder en echtgenote te zijn en een carrière buitenshuis te hebben. Ook in de Arabische wereld blijkt televisie bij uitstek geschikt om precaire onderwerpen bespreekbaar te maken.

De Libanese Rania Barghout (1968) studeerde communicatiewetenschappen en internationaal recht in Londen en begon in 1991 haar loopbaan als presentator en producer. Sedert 2003 is Rania Barghout co-host van de populaire talkshow Kalaam Nawaa’im bij het Middle East Broadcasting Centre in Beiroet. Ze heeft in Nederland bekendheid gekregen door de Tegenlichtdocumentaire “Satellite Queens” van Bregtje van der Haak. In haar lezing spreekt Rania Barghout over de betekenis van Kalaam Nawaa’im voor Arabische vrouwen en de Arabische wereld.

Datum:  woensdag 27 mei
Plaats:  De Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV  Amsterdam
Aanvang:  20.00 uur (zaal open 19.30 uur).
Toegang:  Gratis toegang. Aanmelding via dam@minbuza.nl o.v.v. ‘lezing 27 mei’.
Informatie: www.minbuza.nl/lezingen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken presenteert :
De sluier voorbij. Rania Barghout over de baanbrekende Arabische talkshow Kalaam Nawaa'im
27 mei 2009, 20:00