John McDougal studeert aan het College for Creative Studies, Detroits belangrijkste designacademie voor de auto-industrie. Deze school heeft al sinds jaar en dag het hoogste percentage afgestudeerde studenten dat een baan vindt als ontwerper in de auto-industrie. Vanaf september zal de school gehuisvest zijn in de vroegere designstudio van General Motors. In deze studio tekende de beroemde GM ontwerper Harvey J. Earl de slagschepen van Chevrolet, Cadillac, Oldsmobile, Pontiac en Buick die gezichtsbepalend werden voor het Amerika van de jaren '50 en '60. Het waren de gouden jaren van General Motors, waarin "De Generaal" de Amerikaanse automarkt volledig domineerde met meer dan vijftig procent marktaandeel. De verkoopstatistieken staken bijna even puntig omhoog als de staartvinnen van de auto's uit Earl's studio.

De designstudio's van GM zijn al vele jaren geleden verhuisd naar een voorstad van Detroit. De oude studio raakte in verval, en wordt nu, na jaren leegstand, gerenoveerd, om vanaf dit najaar in gebruik te worden genomen door de designacademie van het College for Creative Studies. Onder andere het draaiende plateau is bewaard gebleven, waarop Harvey Earl en zijn team van designers kleimodellen van nieuwe auto's presenteerden aan het GM management. Hierop zullen straks de ontwerpstudies van studenten voor de Amerikaanse auto's van de toekomst getoond worden. Welke typerende kenmerken uit het verleden neemt een jonge ontwerper mee in een nieuw tijdperk waarin benzineprijzen en het milieu andere eisen stellen aan de Amerikaanse auto van de toekomst? Waarin kan de Amerikaanse auto zich nog onderscheiden van de Japanse en Europese concurrentie? Hoe manifesteert de identiteit van het Amerika van de toekomst zich in het uiterlijk van haar auto's?

John McDougal studeert dit jaar af aan het College for Creative Studies en heeft vorig jaar stage gelopen bij een designstudio die verbonden is aan General Motors. McDougal is veel bezig met eco- en milieuvriendelijke ontwerpen, en duurzaamheid. John heeft ook stage gelopen bij het Franse Peugeot, en enige tijd in Frankrijk gestudeerd.