Energy Risk en Collapsus in ZAAL5

Energy Risk en Collapsus: een documentaire plus een online interactieve experience over geopolitieke conflicten en de zoektocht naar nieuwe energiebronnen.

Op zondag 21 maart trapt ZAAL5 in Den Haag het Movies that Matter Festival af met de tentoonstelling Serious Gaming. Tijdens de opening is SubmarineChannel te gast om te vertellen over hun kijk op Serious Gaming en het ontstaan van 'Collapsus, de Energy Risk conspiracy' in het bijzonder. Op woensdag 24 maart en op woensdag 31 maart is Energy Risk om 20.00 uur te zien in ZAAL5.

Serious games zijn spellen die reële zaken zoals mensenrechten, politiek en milieu als onderwerp hebben. Typische game-elementen zoals het gebruik van geweld, een glad vormgegeven environment en het gecalculeerd nemen van risico's worden ingezet om de gebruiker spelenderwijs te laten denken over complexe problemen. Zo is Peacemaker een simulatie van het Palestijns-Israëlische conflict. Je kiest één partij, met alle verantwoordelijkheden van dien. Een realistisch en lastig spel vol ethische dilemma's, als entertainment bedoeld. Maar is het wel moreel verantwoord om ingewikkelde problematiek als entertainment te brengen? Serious Gaming zoekt de grens op.

Tijdens het Movies that Matter Festival wordt ook het gloednieuwe Collapsus, de Energy Risk conspiracy gepresenteerd. Het doel van Collapsus is bewustzijn creëren over de overgang op alternatieve energiebronnen die we de komende decennia zullen ondergaan. Met welke gevolgen, kansen, bedreigingen en lastige vragen zal deze revolutie ons confronteren? Collapsus is niet zozeer een spel als wel een complexe online mediaomgeving. Met fictieve karakters, archiefmateriaal en interactieve elementen wordt de gebruiker getrakteerd op een spannende en vernieuwende online-ervaring.

Collapsus, de Energy Risk conspiracy wordt geproduceerd door SubmarineChannel, in samenwerking met de VPRO. In een 'what if' scenario worden de mogelijke gebeurtenissen bekeken die ons dagelijks leven op drastische wijze kunnen veranderen.