LOYA JIRGA: EXIT AFGHANISTAN?


5 februari 2010 in Felix Meritis te Amsterdam
Films, interviews, gesprekken en discussie.Exit Afghanistan?


Obama stuurt nog eens 30.000 militairen naar Afghanistan. Wat doet Nederland? Gaan we de Talibaan verdrijven of houden we het bij opbouwwerk?
Op 5 februari nemen we ter gelegenheid van de 28e Globaliseringslezing in een driedubbelprogramma onze militaire en civiele relatie met Afghanistan onder de loep.

Vanaf 14.00 uur start een Loya Jirga o.l.v. Linda Polman waarin Afghanen, journalisten, militairen, ontwikkelingswerkers en zakenlieden met elkaar in gesprek gaan over de verhalen die ons wel en die ons niet bereiken. Wat zouden we absoluut moeten weten over Afghanistan? Tussendoor beleven we de première van de VPRO/Tegenlicht documentaire Crime Scene Afghanistan van Shoresh Kalentari (over het reilen en zeilen van een nationale televisiezender in Afghanistan).
Om 19.00 uur begint het avondprogramma met Exit Afghanistan, een VPRO/Tegenlicht documentaire van Mariusz Pilis en Olaf Oudheusden waarin Afghanen en Westerse diplomaten zich afvragen wat het Westen nog in Afghanistan zoekt (uitzending 18 januari, 20.55 uur Ned. 2)
Om 20.30 uur zetten we de Loya Jirga voort met o.a. Mohammad Tariq Asmati (directeur ministerie van Landbouw Afghanistan) en Dick Berlijn (voormalig commandant der Nederlandse strijdkrachten). Tot slot stemt de Loya Jirga over de te varen koers: gaan of blijven en hoe dan?

Programma:
14.00 Loya Jirga deel I
15.30 VPRO/Tegenlicht documentaire Crime Scene Afghanistan
17.00 Loya Jirga deel II
18.00 Afghaanse maaltijd en muziek
19.00 VPRO/Tegenlicht documentaire Exit Afghanistan
20.30 Loya Jirga deel III met o.a. Mohammad Tariq Asmati en Dick Berlijn
Toegang:
Middagprogramma, Loya Jirga deel I en II, inclusief film: € 12,50/€ 9,50
Avondprogramma, Loya Jirga deel III, inclusief film: €12,50/€ 9,50
Passe-partout middag en avondprogramma inclusief maaltijd : € 30 (alleen met reservering!)
Reserveren: receptie@felix.meritis.nl of telefonisch 020 - 623 13 11
Kassa: Felix Meritis, Keizersgracht 324 te Amsterdam

De Globaliseringslezing is een samenwerking van De Volkskrant, VPRO/Tegenlicht, Felix Meritis, Uitgeverij Lemniscaat, Radio Nederland Wereldomroep en Sandra Rottenberg, voor deze gelegenheid in samenwerking met de Atlantische Commissie en de Amerikaanse Ambassade en met financiële ondersteuning van de NCDO.
Zie voor alle voorgaande Globaliseringslezingen: www.globaliseringslezing.nl