Vanaf 5 november gaat het T_Visionarium OPEN CITY van start in de Zuiderkerk te Amsterdam.

T_Visionarium OPEN CITY is een unieke installatie over een eeuw verstedelijking, waarin documentaires, reportages en interviews op een vernieuwende manier in 3D worden aangeboden. Er wordt gebruik gemaakt van archiefmateriaal van de VPRO en andere publieke omroepen. De 360˚ installatie van vijf meter hoog en tien meter doorsnee, biedt bezoekers een spectaculaire, nieuwe filmervaring en de mogelijkheid om zelf door het materiaal te browsen en te remixen.

Het T-Visionarium OPEN CITY is onderdeel van de Eeuw van de Stad. Het beeldmateriaal over steden, dat bijeen verzameld is voor de website van de Eeuw van de Stad wordt hierbij op een nieuwe, experimentele manier vertoond.

T-Visionarium open city is van 5 t/m 22 november dagelijks te zien van 09:00 tot 21:00 en vanaf 19 november tot 22:00. De toegang is gratis.

Bezoekadres: Zuiderkerk, Zuiderkerkhof 72, Amsterdam

Producer Janneke over het T_Visionarium:

Sinds afgelopen dinsdag reizen Sara en ik iedere dag naar de Universiteit van New South Wales om met de mensen van iCinema te werken aan de ‘OPEN CITY-versie’ van T_visionarium. We hebben ons eigen bureautje gekregen en kunnen dus lekker werken - omringd door de (mannelijke) programmeurs - het is nogal een jongensclubje.
Eigenlijk zijn wij de enige vrouwen die hier op de faculteit informatica rondlopen. Het iCinema-team waar we mee samenwerken bestaat uit Jared (programmeur), Ardrian (programmeur), Rob (programmeur) en Damian (producer).

Op de eerste dag hebben we de proefopstelling van T_Visionarium op het universiteitsterrein gezien. De oorspronkelijke content van T_Visionarium bestaat uit Australische televisieprogramma’s. Het is allemaal fictie: soaps, speelfilms, dramaserie-in totaal ongeveer 30 uur in zo’n 20.000 clips. De keuze voor dit materiaal is eigenlijk erg willekeurig gemaakt- één week  lang  is er ‘random’ een selectie van tv-programma’s gemaakt. De enige bindende factor tussen de 20.000 fragmenten is dat ze in dezelfde week op televisie kwamen. Op deze manier is de installatie op een aantal plaatsen in de wereld tentoongesteld. De premiere was vorig jaar in Sydney en daarna heeft T-visionarium gereisd naar o.a. Granada, Le Havre en Shanghai.

Sara is in Le Havre naar T-visionarium geweest, Bregtje heeft het in Granada gezien, maar ik het had nog nooit gezien. Naast dat het me veel verduidelijkt over hoe het werkt, is het ook een ontzettend leuke ervaring om in een wolk van beelden te staan, met een 3D bril op je neus. Door bepaalde zoekwoorden in te geven, komt de beeldenwolk in beweging en verplaatst alles zich, om zich uiteindelijk te hergroeperen. Je hebt de neiging om te bukken omdat de beelden je om de oren vliegen en vlak over je hoofd scheren.

Het is nu voor het eerst dat er andere content in de installatie komt en dat is ook de reden van onze komst hier. Samen met Jared en Rob bekijken en bedenken we de beste manier waarop al het archiefmateriaal  - afkomstig uit het archief van de VPRO, de collecties van Beeld en Geluid en de One Minutes Foundation - getoond gaat worden. Ook voor iCinema is een nieuwe stap in de ontwikkeling van T_Visionarium wat het erg spannend maakt.