VPRO en Al Jazeera zijn onder de eerste omroepen ter wereld die met een Creative Commons (CC) licentie experimenteren. De omroepen stellen hun materiaal vrij beschikbaar in een hoge resolutie.

Deze Creative Commons rechten komen niet in conflict met het geldende auteursrecht, maar bieden een alternatief waarbij de rechten specifieker kunnen worden geconfigureerd naar wensen van de auteur. Makers kunnen door middel van iconen aangeven welke auteursrechten zij willen behouden, zoals te zien is in de afbeelding. De VPRO maakt tot nog toe gebruik van de volgende licenties: verplicht gebruik van naamsvermelding, het materiaal mag niet dienen voor commerciële doeleinden en de gebruiker moet dezelfde Creative Commons licentie hanteren als die van het beschikbaar gestelde materiaal.

Via deze weg kunnen auteurs hun materiaal delen; het kan worden gedownload en aangepast naar eigen creatief inzicht. In die zin is het vergelijkbaar met de werkwijze van online databases zoals de digitale encyclopedie Wikipedia.

De documentaires staan sinds gisteren online en worden sindsdien al veel bekeken. Tegenlichts documentaire I am Gurgaon: De nieuwe stad in India is bijvoorbeeld al meer dan duizend maal gedownload, waarvan 22% door Indiase gebruikers (er staat ook een Engelse versie online).

Of dat is om de uitzending in goede kwaliteit te bekijken of om deze zelf te remixen (want dat mag ook) weten we nog niet. Maar we zijn zeker benieuwd naar de resultaten van zo een remix. Dus wat let u: gebruik het materiaal en laat ons uw filmpje zien! (Bijvoorbeeld door het op YouTube te uploaden en ons de link te sturen)