Op zoek naar de Female Touch in het Islamitisch bankieren in Maleisië volgde Tegenlicht Fozia Amanulla, Raja Teh Maimunah, Datuk Noripah Kamso en Baljeet Kaur Grewal.

Fozia Amanulla is een van de eerste vrouwelijke bankdirecteurs van het islamitische bankieren in Maleisië. Momenteel is ze CEO van de Maleisische EonCap Islamic Bank Berhard.

Hiervoor is ze jarenlang werkzaam geweest in als conventionele investment banker gespecialiseerd in de debt capital markets bij diverse Maleisische banken en bij het Kuwait Finance House.

Het is voornamelijk een mannenwereld, waar Amanulla geregeld aan herinnerd wordt. Zo was ze op werkbezoek in Saudi Arabië, waar mannen en vrouwen doorgaans van elkaar gescheiden zijn, de enige vrouw in het gebouw. Daar werd ze ook goed aan herinnert, omdat er geen vrouwen toiletten aanwezig waren. In multicultureel Maleisië zijn de grootste aantal vrouwen werkzaam in de industrie van islamic banking.

 

Raja Teh Maimunah is Global Head Islamic Markets bij de Bursa Malaysia, de Maleisische aandelenbeurs. Daar is ze directeur van de Isalmitische aandelenbeurs, waar alleen Islamitische aandelen worden verhandeld.

Radja Teh heeft een achtergrond als conventionele investement banker en heeft achttien jaar ervaring in de financiele sector. Voordat ze werkzaamheden bij de Bursa Malaysia, was ze hoofd corporate officer en hoofd van International Business of Kuwait Finance House (Malaysia) waar ze verantwoordelijk was voor de regionale expansie en de stichting van de kantoren in Singapore en Australië.

Ze was een investment banker voordat ze deelnam aan het islamitische bankieren in Maleisië en het Midden-Oosten. Over deze overstap zegt ze: "I could see the rise of islamic banking, and I wanted to dive into that". Deze beslissing heeft uiteindelijk geleid naar haar benoeming als wereldwijde hoofd van de islamitische markten van Maleisië.

Raja Teh Maimunah draagt normaal geen hoofddoek. Ze maakt alleen een uitzondering als ze shariah geleerden ontmoet, dan draagt ze wel een hoofdoek. Door haar liberale karakter met betrekking tot het hoofddoek verlegd Maimunah langzaam de grenzen en oude tradities in de islamitische wereld.

Ze heeft een Honours titel behaald aan de University of East London.

 

Datuk Noripah Kamso is sinds september 2004 CEO van CIMB-Princibal Asset Management Berhard. Daarvoor heeft ze 22 jaar ervaring opgedaan in corporate credit and lending, waarvan 10 jaar bij een commerciële bank en 12 jaar bij een investeringsbank.

Noripah Kamso werkt voor de Islamitische tak van CIMBCIMB Islamic is in die functie verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Shariah Compliant Investerings producten voor institutionele beleggers, Sovereign Wealth Funds en Family Businesses. CIMB is een van de grootste vermogensberheerders in Zuid-Oost Azië.

Sinds maart 2008 is CIMB Islamic een fusie aangegaan met de Amerikaanse vermogensbelegger Principal International uit Des Moines, Iowa.

Noripah Kamso kreeg van Maleisië de eretitel datuk. Ze heeft met succes de expansie van haar huidige bank in nieuwe markten en instituties begeleid. Ze is in Maleisië tot twee keer toe bekroond met de titel “Marketing Personality of the Year” (in 2005 en 2006).

Ze heeft gestudeerd in de Verenigde Staten aan de Northern Illinois University en heeft haar mastersdiploma gehaald bij Marshall University, Huntington, West Virginia.

 

Baljeet Kaur Grewal is werkzaam als Hoofd-Econoom bij de Maleisische branche van het Kuweit Finance House (KFH). Hiervoor werkte ze bij Aseambankers Malaysia, ABN Amro Bnk en Deutsche Bank, waar ze ervaring opdeed o.a. in schuldherstructurering en marktonderzoek. Momenteel doet ze veel onderzoek naar de internationale marktpositie van islamitisch bankieren, waarbij ze zich richt op schuldmarkten en sukuk. Zodoende heeft ze veel geschreven en gepubliceerd over ontwikkelende economieën, schuldmarkten, islamitische schuldstructurering en Asian economies.

Baljeet is first Class Honors holder in International Economics van de University of Hertfordshire (Verenigd Koninkrijk). Ze heeft veel onderzoek gedaan in samenwerking met de London School of Economics (LSE). Ook heeft ze een award gekregen van de prestigieuze Sheikh Rashid al-Makhtoum voor haar Regional Contribution to Islamic Finance in Asia in 2006.