California Dreaming kan gratis en in hoge resolutie gedownload worden. De licentie staat toe dat iedereen de documentaires voor niet-commerciële doeleinden mag kopiëren, delen en remixen.

Te midden van het roerige debat over de toekomst van de publieke omroep stelt VPRO Tegenlicht opnieuw een documentaire beschikbaar onder een Creative Commons licentie. De documentaire California Dreaming kan op deze manier gratis en in hoge resolutie gedownload worden. De gebruikte licentie staat toe dat iedereen de documentaires voor niet-commerciële doeleinden mag kopiëren, delen en remixen. Dit is bijzonder want tot nu toe zijn de meeste tv programma's alleen te bekijken via Uitzending Gemist en is het downloaden en herbewerken van de uitzendingen niet toegestaan.

Deze stap van Tegenlicht is de uitkomst van een samenwerking tussen de VPRO en Creative Commons Nederland, die vorig jaar ook al samenwerkten aan het digitaal beschikbaar maken van het succesvolle crossmediale project Eeuw van de Stad. Creative Commons en de VPRO zetten hiermee hun experimenten op het gebied van open distributie van publieke content voort. Volgens Paul Keller, projectleider van Creative Commons Nederland stelt de combinatie van open content licenties en distributie via Bittorrent omroepen in staat om nieuwe publieksgroepen te bereiken:

"Online distributie via bittorrent en onder vrije licenties stelt omroepen in staat om zonder extra kosten een veel breder publiek te bereiken en met dit publiek in contact te komen."

Volgens Bregtje van der Haak, maakster van de uitzending California Dreaming, is het uitbrengen onder een Creative Commons licentie een manier om de eigen achterban nog beter te bedienen:

"Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de VPRO-achterban steeds minder TV kijkt, maar juist dit soort uitzendingen wel hoog waardeert. Door programma's ook downloadbaar aan te bieden krijgen uitzendingen letterlijk een langere levensduur en kunnen ze voor allerlei doeleinden worden ingezet. Juist als publieke omroep hebben wij de plicht om onze producties zo flexibel mogelijk aan ons publiek ter beschikking te stellen."

In de uitzending gaat Van der Haak in Los Angeles op zoek naar de kiemen van een nieuwe samenleving, tegen de achtergrond van het failliet van wat ooit het sterkste merk en de meest aansprekende Amerikaanse droom was: Californië. Wie zijn de nieuwe dromers en doeners en hoe zien zij de toekomst?

De film is na de uitzending op 8 november 2010 te downloaden op:
http://tegenlicht.vpro.nl/california en via de peer-to-peer distributieplatforms vodo.net en mininova.org

Bregtje van der Haak en Jamie King (oprichter van het distributieplatform vodo.net) zijn sprekers op de mede door Creative Commons Nederland georganiseerde Open Video Conference Europe die op donderdag 11 november op het Mediapark in Hilversum plaats gaat vinden. Meer informatie over deze conferentie is hier te vinden.

Over Creative Commons Nederland
Creative Commons Nederland is een samenwerkingsproject van Nederland Kennisland, Waag Society en het Instituut voor Informatierecht (IViR). Creative Commons is een alternatief licentiesysteem waarbij makers van auteursrechtelijk beschermde werken ervoor kiezen om hun werken zonder voorafgaande toestemming te delen met anderen, onder vooraf opgestelde voorwaarden. Door gebruik van Creative Commons licenties kan een maker zijn werk op eenvoudige en transparante wijze verspreiden onder een groot publiek en zo meer bekendheid verwerven. Creative Commons Nederland wordt ondersteund door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur een Wetenschap.