Mogelijk om extra druk te leggen op Mubaraks regering lekte gisteravond om 00:12 uur Wikileaks een vertrouwelijk document van de Amerikaanse ambassadeur in Egypte.

Vanaf januari dit jaar is het onrustig in Egypte. Activisten komen in opstand tegen Mubarak en zijn regering. Ze protesteren tegen armoede, werkeloosheid en corruptie. Op 25 januari – een nationale feestdag voor de ‘Dag van de Politie’ – grijpen vele Egyptenaren de kans om in grote getale te demonstreren, ze maken hiervoor veelvuldig gebruik van Facebook en Twitter. Uiteindelijk worden ze door middel van traangas en waterkanonnen door de politie verdreven.

In navolging van de gebeurtenissen in Tunesië hopen ook vele Egyptenaren op een revolutie. Zo werden er gisterenavond via de social media oproepen verspreid voor een nieuwe demonstratie. Het doel was om op vrijdag 28 januari na het middag gebed massaal te protesteren. Klaarblijkelijk was de Egyptische overheid hier ook van op de hoogte, want inmiddels was de toegang tot Facebook, Twitter en Blackberry Messenger grotendeels onmogelijk gemaakt

In het WikiLeaks document van 28 januari staat onder andere dat Amerika op de hoogte was van de brutaliteit van de Egyptische politie: “Police brutality in Egypt against common criminals is routine and pervasive. The police use brutal methods mostly against common criminals to extract confessions, but also against demonstrators, certain political prisoners and unfortunate bystanders”.

Op vrijdag 28 januari is sinds de ochtend alle toegang tot internet en mobiele telefoons geblokkeerd. Zo werd er druk gelegd op, onder andere, het telecombedrijf Vodafone om hun telefoon- en internetlijnen plat te leggen. Ook heeft de regering besloten om een aanzienlijk deel van de moskeeën in Egypte te sluiten, zodat demonstranten zich er niet konden verzamelen.

Sinds vrijdagochtend 28 januari zijn er grote demonstraties in steden zoals Cairo en Alexandrië en is de situatie in heel Egypte erg onrustig.

Je kunt via Twitter de situatie in Egypte live volgen: http://twitter.com/#!/VPROTegenlicht/egypte

(Foto: Al Jazeera)