Vrijdag 6 augustus 2010 overleed de Britse historicus Tony Judt. Tony Judt (Londen, 1948) studeerde aan het King's College (Cambridge) en aan de École Normale Supérieure (Parijs). Hij was docent aan universiteiten in Cambridge, Oxford, Berkeley, en aan de New York University. Tony Judt schreef voor onder andere The New York Review of Books, de Times Literary Supplement, The New Republic en The New York Times.

Kijkers van Tegenlicht zullen zich Tony Judt vooral herinneren uit ‘De Israël Lobby’, en ‘Eindspel’, de uitzendingen waarin we in kaart brachten hoe riskant het voor Amerikaanse politici is zich kritisch op te stellen tegenover de staat Israel.

Tony Judt, die ooit als jong zionist vrijwillig dienst nam in het Israëlische leger tijdens de zesdaagse oorlog, toonde zich in die uitzendingen een scherpzinnig en onbevreesd criticaster van de politiek van het hedendaagse Israel. Onbevreesd omdat het uiten van de opvatting dat Israel ‘een oorlogszuchtige en intolerante, door geloof gedreven etnostaat aan het worden is’ voor iemand die, zoals hij, al jaren woont en werkt in de Verenigde Staten, niet zonder risico is. Zijn kritische standpunten leverden hem behalve bedreigingen en scheldkanonnades onder meer op dat een voorgenomen lezing voor het Poolse consulaat in New York op het laatste moment werd afgezegd onder druk van precies die Israëllobby waar de uitzending over ging.