Tips voor de doorgewinterde guerrilla gardener

In steden en dorpen slaan ze toe. Soms overdag, maar meestal ’s nachts... Er speelt zich een strijd af onder onze neuzen. Een verzet dat onze leefomgeving vult met illegale (moes)tuintjes en bloemperkjes. De strijders noemen zich: <i>guerrilla gardeners<i/>.

Sinds de jaren ’70 is er vanuit New York een wereldwijd netwerk van guerrilleros ontstaan die onze troosteloze betonnen jungles in een kat-en-muisspel met de politie probeert te vergroenen en te verbloemen. Dit netwerk, de guerrilla gardeners, heeft nu ook de schop in Nederlandse bodem gezet. Volgens de laatste rapporten zijn er onder andere aanvallen geweest in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag.

Gewapend met scheppen, zakken potgrond en zogenaamde ‘seed bombs’ voeren de strijders in het holst van de nacht hun zorgvuldig voorbereide aanvalsplannen uit. Een verwaarloosde rotonde hier, een braakliggend stuk grond daar. Met militaire precisie planten zij zonnebloemen, lavendel of tomatenplanten op anders onbenutte stukken stad.

Tips voor een doorgewinterde guerrilla gardener

Na het verzamelen van uw eenheid kunt u als volgt ten strijde trekken:


1: Kies een geschikte plek voor uw aanval. Bijvoorbeeld een (bouw)terrein dat al langer braak ligt, een bloemenperk waar al een tijd niets in groeit of een lelijke rotonde. U kunt ook een tegel uit de grond trekken om daar ruimte te maken voor uw planten. Wees creatief.

2: Kies een geschikt tijdstip. Meestal is het slimmer om ’s avonds of ’s nachts uw plannen uit te voeren. Zo kunt u eventuele vijanden ontwijken en in alle rust te werk gaan.

3: Kies uw wapens. Een schep, een bezem, een gieter en potgrond zijn standaard benodigdheden. Kies planten die sterk zijn, weinig onderhoud vergen en een impact hebben op de omgeving. Er zijn verschillende manieren om aan goedkope of gratis planten en zaden te komen. Het is ook mogelijk zaadbommen te maken, zie hier voor meer instructies, of bekijk het onderstaande filmpje: 

4: Kies uw uitrusting. Uniformen en schoenen die vies mogen worden. Neem grote zakken mee om restafval in mee terug te nemen na de operatie.

5: Zorg voor goed transport.
Een auto met een achterbak om de planten in te vervoeren, of een bakfiets zijn ideaal. Bovendien kunt u snel op uw bestemming zijn, en gezwind de aftocht blazen mocht dat nodig blijken. Zoals ware guerrilleros dat doen.

Prijsvraag: Operatie International Sunflower Day

Op 1 mei is het International Sunflower Day. Een dag waarop wereldwijd mensen zonnebloemzaden zullen planten op onverwachte plekken, die in de zomer zullen bloeien. U kunt zich hier op Facebook aanmelden voor het event.

Is een van uw operaties geslaagd? Stuur ons dan vóór vrijdag 11 mei 2012 een filmpje of een foto van de operatie naar TLprijsvraag@vpro.nl. De leukste inzending maakt kans op een prijzenpakket inclusief:
- een DVD van de uitzending 'Groen Goud
- een VPRO-growkitje van tuinkers,
- een tuinharkje
- een geillustreerd reisboekje over de Beagle
- publicatie op de website van Tegenlicht en Guerrilla Gardeners, Facebook en in de nieuwsbrief. Vergeet niet uw naam en adres onderaan te vermelden. Succes met uw missie. Ingerukt!

De winnaar!

U bent met zijn allen flink aan het tuinieren gegaan! Wij zijn onder de indruk.
Tegenlicht feliciteert winnaar Rob van Eeden, die met zijn guerrilla gardening de Haagse Uitvinderswijk opfleurt met zogenaamde 'Pothole Gardens' - een geslaagde actie, naar ons oordeel: