Behalve Tegenlicht besteedden ook de VPRO-programma's Goudzoekers en Labyrint recentelijk aandacht aan wetenschap en innovatie in Nederland. Bekijk hier hun uitzendingen.

Goudzoekers: Het Willy Wortel-paradijs

Nederland heeft duizenden huis-tuin-en-keuken-uitvinders die maar één droom hebben: rijk worden van hun ‘gat in de markt’. Bijna niemand kan hier leven van zijn uitvinding, want het slijten van zo’n product is een stroperig proces en niet zelden strandt het ‘handige ding’ in een schuurtje. Lees meer over deze uitzending.

Goudzoekers: Nederland Modderland

Nederland dreigt de boot weer eens te missen. Het zou als ondernemend, duurzaam en vernieuwend land weer op de kaart gezet worden - dat was wat Balkenende voor ogen had, toen hij in 2003 het Innovatie Platform oprichtte. Hoe is het nu met dat ‘swingende kennisland’? Lees meer over deze uitzending.

Labyrint: Nobelprijs - Nederlandse wetenschap

Elk jaar in de eerste week van oktober wordt bekend gemaakt welke wetenschappers de volgende Nobelprijs ontvangen. Dit jaar is er weer geen Nederlander in de prijzen gevallen. Dat was aan het begin van de twintigste eeuw wel anders: tussen 1901 en 1936 ontvingen acht Nederlanders de Prijs Der Prijzen. Wat was er toen zo goed aan het wetenschappelijk klimaat in Nederland? Of doen we tegenwoordig iets fout? Labyrint duikt in de geschiedenis. Lees meer over deze uitzending.