De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en VPRO Tegenlicht nodigen u uit om op donderdag 10 november samen met ondernemers en wetenschappers te discussiëren over hoe we onderzoekstalent in Nederland kunnen opleiden en aan ons kunnen binden.

Al jarenlang spreekt de Nederlandse politiek de ambitie uit bij de beste kenniseconomieën ter wereld te behoren. Maar de technisch hoogopgeleide mensen die hiervoor nodig zijn, blijken in Nederland steeds schaarser. Kennisinstellingen en bedrijven zijn voor hun onderzoek dan ook in toenemende mate aangewezen op buitenlandse, vooral Aziatische, kenniswerkers.

In het panel hebben zitting Robbert Dijkgraaf (president van de KNAW), Peter-Paul Verbeek (voorzitter van De Jonge Akademie), Peter Wennink (CFO van ASML) en Emmo Meijer (directeur R&D bij FrieslandCampina).

Tweeluik Tegenlicht

Aanleiding voor het debat vormt het tweeluik over de kenniseconomie dat Tegenlicht in november uitzendt:
7 november: 20:55 uur - Nederland 2: Nederland buiten kennis
14 november: 20:55 uur - Nederland 2: Holland gets talent

Voorafgaand aan de discussie is er een voorvertoning van de documentaire 'Holland gets talent'. Hierin volgt maker Kees Brouwer twee jonge Nederlandse onderneemsters, Rina Joosten en Rosalie Greven, die een recruitment agency hebben opgezet dat Chinees toptalent naar Nederland haalt. De vertoning wordt gevolgd door een korte nabeschouwing met de hoofdpersonen uit de film.

De avond wordt geleid door Pieter van der Wielen.

Locatie en kaarten

Datum: donderdag 10 november 2011
Locatie: Science center NEMO, Oosterdok 2, Amsterdam

19:00 uur voorvertoning Holland gets talent, gevolgd door nabeschouwing
20:15 uur debat
Aansluitend borrel

De toegangskaarten zijn gratis en kunt u hier bestellen


Grotere kaart weergeven