De Nederlandse productie Collapsus, ontwikkeld door producent SubmarineChannel.com in coproductie met VPRO Tegenlicht, heeft gisteravond de Interactive Award in de categorie TV/Film gewonnen op het prestigieuze festival SXSW in Austin, Texas.

Eind februari werd al bekend gemaakt dat Collapsus als eerste Nederlandse productie is genomineerd voor de International Digital Emmy Award die officieel uitgereikt zal worden tijdens de MIPTV openingsavond op 4 april in Cannes.

Collapsus is een meeslepende online thriller waarin film, rotoscope animatie en documentaire samensmelten tot een interactieve ervaring. Deze unieke productie mengt documentairemateriaal met mini-games en filmfragmenten en nodigt de speler uit een eigen perspectief te kiezen.

Via de verschillende karakters in Collapsus krijgt de speler een realistisch en soms schokkend beeld van de complexe keuzes waar de mensheid voor staat als de fossiele brandstoffen zijn uitgeput en een energiecrisis onvermijdelijk is. De kijker kan zelf kiezen op welk moment hij uit de deels geanimeerde thriller stapt voor extra achtergrondinformatie of het spelen van een mini-game. Vlogs (video blogs) van de hoofdpersonen en korte clips uit de VPRO documentaire Energy Risk zorgen voor inhoudelijke verdieping. De online thriller Collapsus en de VPRO documentaire Energy Risk werden simultaan ontwikkeld.