In de loop der jaren heeft Tegenlicht aardig wat prijzen binnengesleept. Bekijk hier een overzicht van de awards.

Emmy-nominatie

In 2011 werd de Collapsus genomineerd voor een Emmy Award in de categorie Best Digital Fiction Program. Collapsus biedt een blik op de naderende energiecrisis aan de hand van de ervaringen van een tiental jonge wereldburgers. Film, feit, fictie en games worden vermengt tot een interactieve ervaring. Het project was een samenwerking tussen Tegenlicht en SubmarineChannel.com, naar aanleiding van de Tegenlichtuitzending Energy Risk.

De Emmy ging uiteindelijk naar een andere film, maar Collapsus won wel de Interactive Award op het prestigieuze festival SXSW in Texas. Daarnaast won het project een Spin Award en werd het genomineerd voor een Webby Award.

Gouden Kalf

Regisseur Marije Meerman kreeg in 2009 een Gouden Kalf voor de Tegenlichtdocumentaire I Wanna Be Boss. In de film volgt Marije vijf slimme Chinese studenten door hun stressvolle laatste jaar aan een middelbare school in Chongqing, een megalopolis in centraal China. 'Familieverbanden spelen in de winnende documentaire een prominente rol,' vertelde de jury van de prijs, die eigenlijk de Grote Prijs van de Nederlandse Film heet. 'De druk, de verwachtingen, de hoop en het stille protest. We zien jonge mensen bijna aan prestatiedruk ten onder gaan. Deze benauwende ervaring wordt door de jury bekroond.’

One World Award

In 2010 ontving Marije in Praag de One World Award voor I Wanna Be Boss. "The jury was impressed by the resolve and ambition of the Chinese students and their drive to follow their dreams of success," lichtte jurylid Daniel Přikryl toe. "The film also offers a comprehensive picture of an authoritarian upbringing full of coercion and orders. (...) The film’s authenticity enables viewers to relate easily to the protagonists and identify with them in their dramatic predicaments."

 

 

Midas Prize

Ieder jaar reikt de organisatie EuroPAWS de Midas Prize uit voor televisieprogramma's met betrekking tot wetenschap en technologie. In 2008 won Tegenlicht een Midas Prize voor de aflevering Afval = Voedsel. Eerder dat jaar won Tegenlicht al de Prix de La Terre voor deze uitzending, die geregisseerd werd door Rob van Hattum.

In Afval = Voedsel schetste Tegenlicht een wereld waarin afval voedsel wordt en waarin consumenten geen vervuilers meer zijn. De ontwerper William McDonough en de chemicus Michael Braungart presenteerden de oplossing: het principe van afval = voedsel, ofwel Cradle to Cradle.

Gouden Beeld

In 2005 won Tegenlicht het Gouden Beeld voor de categorie Informatie. De Stichting Nederlandse Academy Award, die de beelden van 1996 tot 2006 uitreikte, stelde in haar juryrapport dat Tegenlicht "de kijker raakt en opinievormend is". "Zowel inhoudelijk als qua onderwerpkeuze op constant hoog niveau. Met zorg gemaakt, uitstekende research."

 

 

 

Zilveren Prichettprijs

De Tegenlicht website won in 2007 de Zilveren Prichettprijs, de prijs voor de beste 'omroepgerelateerde website' die de Stichting Nipkow jaarlijks uitreikt. Uit het juryrapport: 'Alles wat je in het tv-programma aan informatie krijgt opgediend, wordt direct ook weer beschikbaar gemaakt en uitgediept op de zeer uitvoerige en toegankelijke Tegenlicht-website.'

 

 

 

Nipkowschijf

Dick Scherpenzeel Persprijs

Goudvis in de Bebouwde Kom Prijs