Innovatietalent Ricardo Semler laat zich bijna nooit interviewen. Voor Tegenlicht maakte hij een uitzondering. Regisseur Kees Brouwer vertelt hoe bijzonder dit is.

De Braziliaanse innovatiemanager Ricardo Semler is wereldwijd bekend door zijn radicaal andere bedrijfsorganisatie. De herstructurering van zijn bedrijf leverde gelukkigere werknemers en een hogere winst op. Managers over de hele wereld zijn benieuwd naar het geheim achter het succes van Semco, Semler's bedrijf. Het boek kwam uit in 1993 en wordt nog altijd gelezen. Toch zijn er nog maar weinig interviews met Ricardo Semler verschenen, omdat Semler zich niet vaak laat interviewen. Wie is de man achter de ideeën? En waar is Semler momenteel mee bezig?

"Nu ik klaar ben met de film over Ricardo Semler heb ik pas het idee dat ik hem goed genoeg ken om een film over hem te maken."

regisseur Kees Brouwer

Tegenlicht lukte het wel om Ricardo Semler te spreken. De regisseur van 'De kapitale kracht van geluk' Kees Brouwer vertelt kort over zijn ervaringen met Ricardo Semler. Wat voor persoon is het? Wat kunnen we van de aflevering verwachten? In het drie minuten durende filmpje licht hij een klein stukje van de sluier op.

De man achter de film

Kees Brouwer studeert in 1992 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Sindsdien werkt hij bij de VPRO. U kunt hem onder andere kennen van het Holland Doc portret van dammer Ton Sijbrands die tijdens de Koude Oorlog de Russische kampioenen versloeg. Of de film over het Urker mannenkoor Hallelujah, dat hij in 2011 maakte.

Sinds 2002 is hij actief bij Tegenlicht, waarvoor hij onder andere een portret maakte van Wouter Bos voor 'De Wouter tapes'. Daarnaast maakte hij 'het wonder van Baskenland' en speculeerde hij met voedsel voor de aflevering 'De voedselspeculant; geld, graan en revolutie'.