Toetjes van de kleine netwerk-zuivelfabriek uit Benschop winnen de eerste prijs in de VPRO Gids pitch-prijsvraag. Marjan Minnesma overhandigt de panelen aan de Natuurhoeve op het Future City festival in Arnhem.

‘Je bent toch niet op de fiets, hè?’

Zaterdagavond op het uitgaansplein van Arnhem. In de futuristische witte MIR-tent van het Future City festival klinkt luid applaus. Op het podium pakt juryvoorzitter Marjan Minnesma een zonnepaneel en zet het op z’n punt. Het zonnepaneel wordt uitgereikt als hoofdprijs van een pitch-wedstrijd die werd uitgeschreven door de VPRO Gids.

De wedstrijd riep op om pitches te sturen van nieuwe collectieve burgerinitiatieven waarin duurzaamheid een nieuwe draai krijgt. De winnares komt uit het Groene Hart: Mariska Lekkerkerker van de Natuurhoeve maakt toetjes vanuit een netwerk van eigen boeren uit de regio. Ze was net van plan haar productieproces klimaatneutraal te gaan maken. Dus de zonnepanelen van Wij Willen Zon komen prima van pas. ‘Je bent toch niet op de fiets, hè?’ vraagt moderator Pieter van der Wielen. Nee, maar er moet nog wel even worden gekeken of het paneel achter in Mariska’s stationcar past…

Voor meer info over wedstrijd, winnaar, jury en Gids kunt u terecht op Power to the pioneers, ons doorlopende platform voor duurzame initiatieven, waar pioniers inspiratie kunnen delen in het vormen van nieuwe, sociale en duurzame structuren.