In de aflevering ‘Power to the People’ van maandag 8 oktober toont Tegenlicht burgers en coöperaties die zelf hernieuwbare energie produceren, hun eigen verzekeringsfonds zijn begonnen of zelf voedsel verbouwen. Maar zij zijn vast niet de enige wegbereiders van deze stille sociale revolutie in Nederland.

De VPRO Gids en de Tegenlichtwebsite boden een podium aan de eigenwijzen, de eigengereiden, aan mensen die niet somber werden in crisistijden, maar juist in actie kwamen. Wie zijn de buurthelden die het heft in eigen hand hebben genomen? Die zelf energie zijn gaan opwekken of die met succes een alternatief hebben neergezet voor door winst gedreven bedrijven? Die het zelf doen, beter en menselijker?

Tot zaterdag 15 september kon een pitch worden ingestuurd van een lopend project waarbij particulieren de handen ineen hebben geslagen voor nieuwe regelingen in energie, verzekeringen, voedsel, afval of een ander thema. Een vakkundige jury, bestaande uit Marjan Minnesma (Stichting Urgenda), Kick van der Pol (voormalig bestuursvoorzitter Interpolis) en Teun van de Keuken (televisiemaker, mede-initiatiefnemer van de slaafvrije chocoladereep Tony Chocolonely) beoordeelt momenteel de inzendingen. Drie projecten zullen worden belicht in VPRO Gids #40. Het beste project wordt door de VPRO Gids beloond met drie zonnepanelen.