Ewald Engelen, Herman Wijffels en Harald Benink

Het Sustainable Finance Lab brengt wetenschappers bij elkaar om ideeën te ontwikkelen over het verduurzamen van de financiële sector.

Platform voor duurzame economen

In de uitzending De schuld van de bank geeft het Sustainable Finance Lab (SFL), platform voor een duurzamere economie, haar ongezouten mening over de staatssteun voor de Nederlandse banken tijdens de crisis. In 2010 is op initiatief van Herman Wijffels en Klaas van Egmond van het Utrecht Sustainability Institute (USI) en Peter Blom van Triodos Bank het SFL opgericht.

De economen organiseren regelmatig discussieavonden over dringende thema's binnen de financiële wereld, zoals Banken: private hoeders van het publiek belang. Ook Ewald Engelen, financieel geograaf aan de UvA, maakt deel uit van het platform en schuift aan bij de discussies over een duurzamer bankwezen. 'Bankieren is te belangrijk om aan de banken over te laten', vindt Engelen. 'We moeten de sociale en politieke stilte rond banken in de toekomst voorkomen.'

De economen van het Sustainable Finance Lab die in de uitzending aan het woord komen:

Herman Wijffels

Prof. Dr. Herman Wijffels is vooraanstaand econoom en co-voorzitter van Worldconnectors en hoogleraar Duurzaamheid en maatschappelijke verandering aan de Universiteit Utrecht. In zijn loopbaan heeft Wijffels o.a. functies vervuld als voorzitter van de hoofddirectie van Rabobank Nederland, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Daarnaast heeft Wijffels als informateur de basis gelegd voor het Kabinet Balkenende IV.

Ewald Engelen

Prof. Dr. Ewald Engelen is als financieel geograaf werkzaam aan het Amsterdam Institute for Metropolitan and International Development Studies van de Universiteit van Amsterdam. In 2006 ontving hij een VIDI-beurs van NWO om onderzoek te doen naar de positie van het Amsterdamse financiële centrum in een context van financiële internationalisering. Eerder was hij verbonden aan de WRR en de Universiteit Wageningen. Naast zijn onderzoek en de colleges is Engelen ook columnist van De Groene Amsterdammer, Follow the Money en het Parool.

Harald Benink

Dr. Harald Benink is hoogleraar Banking and Finance aan de Universiteit van Tilburg en als senior research associate verbonden aan de Financial Markets Group van de London School of Economics. Tevens is Benink voorzitter van het European Shadow Financial Regulatory Committee. In de SFL bijeenkomst 'Banken: private hoeders van het publiek belang' van 31 oktober 2011  gaat Benink in debat over de rol van banken, het herstellen van het vertrouwen en (internationale) regelgeving.