Na het wervelende pleidooi van Douglas Rushkoff moeten velen even op adem komen om het nu weer te heroveren, zo blijkt uit de reacties op Twitter.

Al voor 'De herovering van het nu' goed en wel begonnen is, zit de stemming er al goed in: de digi detox kan beginnen en mensen vragen zich zelfs af of ze de hand leggen aan hun laatste tweets ooit.   

Zoals het klokje bij Rushkoff tikt...

Tegen de tijd dat Rushkoff met verschillende klokken in de weer gaat, is niet alleen de toon, maar vooral ook het tempo van de avond gezet. Tik, tak, tik, tak...  

Niet iedereen kan de vaart van zijn betoog waarderen. Douglas Rushkoff roept extreme reacties op: love it or hate it

Aandacht!

Waar sommigen aan de buis gekluisterd zitten, kunnen anderen maar moeilijk hun aandacht erbij houden.   

Maar dan begint er iets te dagen. 

Andere kant van het verhaal

Door het niet altijd even positieve beeld dat Rushkoff schetst, groeit de behoefte aan de andere kant van het verhaal.  

Maar dan is er plotseling een ander geluid te horen.  

Neem je tijd

De oplossing voor veel problemen ligt volgens Rushkoff bij een terugkeer van vertrouwen op datgene dat ons onderscheidt van computers. Als voorbeeld noemt hij de herwaardering van onze biologische klok.  

Een nieuw hervonden waardering van biologische klokken biedt bovendien niet alleen oplossingen, maar ook nieuwe perspectieven.   

Uiteindelijk is het 'de stem' aan de andere kant van de camera die leidt tot de apotheose en een perfecte illustratie van Rushkoff's pleidooi voor meer menselijk contact zonder tussenkomst van computers of andere machines. 

En het bleef nog lang onrustig