Bronnenlijst bij de 'De noodzaak van een utopie'

Rutger Bregman praat veel, snel en gepassioneerd. Volg zijn wervelende betoog over de noodzaak van een utopie met deze bronnenlijst bij de hand.

Luilekkerland

Het schilderij van de Vlaamse schilder Pieter Bruegel, genaamd 'Het Luilekkerland' is uit 1567. Het schilderij toont het land Kokanje, een utopisch land waarin mensen niets anders doen dan lekker eten en luieren. Dit was in de middeleeuwen de fantasie over hoe Europa er uit zou moeten gaan zien. Het schilderij hangt in de Alte Pinakothek in Munchen. 

Als aanvulling wat betreft de verbeelding van een utopie heeft Bregman het in dit bonusfragment over Isaac Asimov. Als één van de grote science fiction schrijvers van de twintigste eeuw vroeg de New York Times hem in 1964 een essay te schrijven over hoe hij de wereld voorzag in 2014.  

Back to the future

Een blik op de toekomst zegt dus niet zoveel over de tijd die komen gaat. Des te meer zegt zo'n visie iets over de tijd waarin deze vorm krijgt. Dat bewijst de clip Kitchens of the future. 
 
   

Statistiek met Hans Rosling

Hans Rosling (1948) is een Zweedse arts en professor Internationale gezondheid aan het Karolinka Instituut. Met zijn Gapminder Foundation maakte hij speciale software waarmee hij internationale statistische gegevens omgezet kunnen worden in interactieve grafieken. Op zijn website kun je zelf ook ook rondklikken in deze grafieken, die een goed beeld geven van de toenemende welvaart en gezondheid van de wereldbevolking. Op Youtube zijn zijn filmpjes mateloos populair.
 

Optimisme kloof

"Met mij gaat het goed, met ons gaat het slecht", zei Paul Schnabel, oud directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau. Het werd een gevleugelde uitspraak, waarmee hij uitdrukking gaf aan het verschil tussen opvattingen over het persoonlijke geluk van Nederlanders en hun vertrouwen in de Nederlandse maatschappij. The Atlantic schreef over deze zogenaamde optimism gap, die niet alleen in Nederland geldt.

Nutella kaart

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) gebruikte de hazelnootpasta Nutella als voorbeeld in hun rapport over waardeketens. De kaart maakt duidelijk hoe de globalisering zijn werk heeft gedaan.

The Toaster Project

Het brein achter The Toaster Project is de Britse ontwerper Thomas Thwaites. Op zijn website vindt je meer informatie over dit unieke voorbeeld van reverse engineering. Wil je het broodroaster bekijken? Dan moet je een bezoek brengen aan het Science Museum in Londen.

Een nieuwe sociale zekerheid

Het basisinkomen: Bregman pleit voor een gegarandeerd minimum aan inkomsten. Helpt een gewaarborgd vast bedrag per maand daadwerkelijk diegene die nu te kort komen? Gratis geld voor iedereen klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar is minder ver gezocht dan dat je zo op het eerste gezicht zou zeggen.
 

Tot slot: leestips

Voor degenen die nog niet volzitten met informatie: dit zijn enkele leestips van boeken die Rutger Bregman las ter inspiratie. 

Daniel Bell - The End of Ideology
Francis Fukuyama - The End of History and The Last Man
Russell Jacoby - The End of Utopia
Russell Jacoby - Picture Imperfect
Bertrand Russell - In Praise of Idleness