In de aflevering zijn veel producten te zien waarmee patiënten zelf data over hun lichaam kunnen verzamelen. De HealthPatch van VitalConnect is een biosensor waarmee onder andere hartslag, huidstemperatuur en slaap bijgehouden kunnen worden. Bijvoorbeeld handig voor atleten. De medische variant is de HealthPatch MD waarbij de wegwerppleister is uitgebreid met een herbruikbare sensor. Beiden zijn te gebruiken in combinatie met een app om de resultaten uit te lezen. Deze sensor wordt in Nijmegen volop uitgeprobeerd, zowel binnen als buiten het ziekenhuis.
Iets groter, maar nog steeds draagbaar, is de ViSi Mobile, van Sotera Wireless. Dit apparaatje meet je ECG (hartfilmpje), hartslag, bloeddruk, ademhaling, huidtemperatuur en kan met of zonder armband worden gedragen. Het apparaatje heeft een scherm waarop de data kan worden uitgelezen, maar die is ook via een app te bekijken of kan draadloos via wifi worden verzonden. Het apparaatje is bedoeld voor mensen die in een kliniek werken om de data van patiënten te monitoren.
De sensor van Proteus is zo groot als een zandkorrel en deze zogenaamde swallowable zit verwerkt in medicatie. Het is bedoeld om bij te houden of en wanneer medicijnen zijn ingenomen. Het is gemaakt van materiaal dat ook in voedsel zit en de sensor wordt geactiveerd door vloeistoffen in de maag. Het signaal wordt doorgegeven aan een bijbehorende pleister, die de data uiteindelijk via Bluetooth doorstuurt aan een app op je mobiele telefoon of tablet. Alles is helder uitgelegd in dit geruststellende filmpje.
Eerder was in de aflevering Overvloed van Tegenlicht de Belg Walter de Brouwer te zien die vertelde over Scanadu. Deze medische scanner wil in combinatie met een app mensen in staat stellen zelf diagnoses te stellen op basis van lichaamstemparatuur, bloeddruk en hartslag. Het apparaatje is nog volop in ontwikkeling. Scanadu komt voort uit de Singularity University waar Lucien Engelen lesgeeft. Bekijk hier het fragment uit de eerdere aflevering.