Terwijl Tegenlicht werkt aan een aflevering over welke data bedrijven over jou verzamelen en wat ze daarmee kunnen, lekt Edward Snowden over de NSA. Waar vind je jouw data? Kan je het weghalen?

De NSA verzamelt met PRISM niet alleen gegevens van sociale netwerken, die data wordt ook opgeslagen. In het gloednieuwe datacentrum van de inlichtingendienst in Utah kan ongeveer 5 zettabytes aan data worden opgeslagen, ongeveer 5 biljoen gigabytes. Per uur zou de dienst 2 petabytes gegevens verzamelen. Gegevens bij de NSA verwijderd krijgen, is aan de politiek. Maar om een idee te krijgen welke gegevens dat kunnen zijn, een overzicht van tools en artikelen om je eigen gegevens in kaart te brengen, te verbergen of te verwijderen.

Gegevens bij Google

Grote kans dat Google informatie over je heeft. Is het niet in een Google+ profiel, dan kan het weten welke video's je afspeelt, welke locaties je bezocht in Google Maps of waar je op gezocht hebt. Variëteit wordt gezien als een belangrijke factor als het gaat om 'big data' en op dit gebied scoort Google hoog.

In het dashboard van Google kun je uitvinden welke gegevens het bedrijf over jou heeft opgeslagen. Je kan daar een overzicht van zien, de activiteit van je account bekijken, zien wat mensen te zien krijgen als ze naar jou zoeken en je kan je gegevens downloaden. Via het profiel is het ook mogelijk het profiel te verwijderen, inclusief bijbehorende gegevens van Google-diensten.

Facebook en de anderen

Ook bij Facebook kun je in je profiel een link vinden om je gegevens te downloaden. En in de privacy-instellingen kan je bepalen wie wat mag zien. Wel regelmatig controleren, want de instellingen wijzigen nog al eens. En sindskort biedt ook Twitter een knop waarmee je een archief kan aanvragen van je persoonlijke archief.

Op die manier kan je een beeld krijgen van de gegevens die over jou worden opgeslagen. Wil je daar een meer algemeen beeld van krijgen, dan kan je kijken bij 'Me & My Digital Shadow'. Die site biedt ook een paar tools om je online activiteit te verbergen. Andere tools en tips om te proberen je online sporen te beperken, kan je vinden in een artikel van The Guardian: "NSA surveillance: is it possible to excist online without casting a digital shadow?"  Eli Pariser, schrijver van het boek 'The Filter Bubble' geeft op zijn site ook tien tips om anoniemer te surfen. 

Informatie beveiligen of verwijderen

Naast zelf bewuster online leven zijn er ook bedrijven die inspelen op de behoefte van consumenten om gegevens beter te beschermen. The Economist schrijft over zogenaamde 'data lockers' die mensen niet alleen helpen hun gegevens in een digitale kluis op te bergen, maar ook geld te verdienen aan hun eigen data. Een voorbeeld die genoemd wordt, is het Nederlandse QIY.

Voor wie dat allemaal niet ver genoeg gaat, is er het Nederlandse initiatief Web 2.0 Suicide Machine. Hier kan je je account bij MySpace, Twitter of LinkedIn verwijderen. Handmatig kost je dat volgens de site negen-en-een-half uur, met de site minder dan een uur. Alleen Facebook kan niet meer. Die site droeg de Suicide Machine op te stoppen met de dienst, onder andere vanwege... onrechtmatig gebruik van persoonlijke gegevens van Facebook-gebruikers (brief, PDF-bestand). Op de websites Deleteyouraccount.com en Accountkiller staat beschreven hoe het moet.