Kijkers zijn onder de indruk van variatie aan wereldwijde experimenten met een onvoorwaardelijk basisinkomen. Vooral voortrekker Groningen valt op.

Complete registrate van de Tegenlicht Meet Up in Pakhuis de Zwijger

Blijvend enthousiasme over basisinkomen

Basisinkomen als idee doet het goed in Nederland. Van Friesland tot Limburg, enthousiaste reacties komen overal vandaan.
 

Kriebels en weinig diepgang

Rutger Bregman kreeg kriebels van techno-utopisten die aan de haal gaan met het basisinkomen en andere twitteraars vonden de aflevering te weinig kritisch en diepgaand.
 

Inspirerende voorbeelden

Toch waren de meeste kijkers geboeid door de voorbeelden uit Berlijn, Groningen, India, New York en Alaska. Overal zijn experimenten met vormen van onvoorwaardelijk gratis geld. De methoden verschillen ook van crowdfunding tot sociaal dividend in Alaska en NGO-kredieten in India.
 

Groningen loopt voorop

Vooral de experimenten en plannen in Groningen vielen in de smaak bij het Nederlandse publiek.
 

Frans Kerver (@vetteviscom), de "lieve hippie" uit Groningen, ontving veel respect door zijn tomeloze enthousiasme en doe-het-zelf attitude.
 

Dividendcheque voor Alaska. Ook voor Groningen?

In de Amerikaanse staat Alaska krijgen mensen jaarlijks een cheque van een gemeenschappelijk fonds met grondstofbaten. Veel mensen merken op dat Groningers of Nederland als geheel dat ook zou moeten krijgen voor de gaswinning hier.
 

Twijfel over basisinkomen

Er is ook twijfel over een basisinkomen. Wat is het precies, zou het wel werken en komt het er ooit wel echt?

Alternatieven en varianten

Sommige twitteraars stellen varianten of alternatieven voor het basisinkomen voor. Zouden deze niet beter werken of realistischer zijn?
 

Conclusie