Designerbabies zijn zó 2015. Welkom in een wereld waarin 'natuurlijk' niet meer bestaat.

Het bestaat al: levende wezens die naar wens worden gephotoshopt. Bacteriën die licht geven in het donker? Check. Muizen die ook iets kunnen ..? Check. Het is een kwestie van tijd zeggen wetenschappers, voordat we ook mensen kunnen tweaken naar onze smaak. Een kwestie van de nauwkeurigheid opschroeven naar honderd procent.

Dat roept een berg aan vragen op. Wat willen we eigenlijk met deze techniek? Knippen we alleen ziektes weg, of upgraden we onszelf naar eigen smaak? Is een oogkleurcorrectie echt zo anders dan een plastische neuscorrectie? Moet iedereen een vrije keus over zichzelf en zijn toekomstige kinderen hebben? Mag je naast verbeteringen beperkingen nog wel laten bestaan? En als we alles naar smaak kunnen aanpassen, is er dan nog wel zoiets als een 'natuurlijke' staat?

Hoe dan?

Laten we bij het begin beginnen. Wat is eigenlijk die techniek waarmee je levende wezens kan photoshoppen? Biologen noemen het genmodificatie - het veranderen van je genen.Een variant die helemaal hot is in wetenschapsland is 'CRISPR/CAS9'. Met CRISPR/CAS9 kun je je DNA veranderen waardoor je fysieke verschijnen ook verandert. Zie het als het programmeren van software die je hardware bepaalt. 

Hoe DNA precies werkt legt .. in de Universiteit van Nederland helder uit. Je DNA is een muziekkaart, een cel het orgel dat die muziek afspeelt. De muziek is dan de eigenschappen - ofwel de verschijning en de functies - van je lichaam.