In 2000 spraken makers van het programma De Nieuwe Wereld met Jeff Bezos, oprichter van Amazon en op moment van schrijven de rijkste man op aarde. Bezos sprak in het interview over de toekomst van televisie en het internet, en gaf inzicht in zijn geniale en profetische blik. Unieke beelden van de digitale visionair en exclusief - uiterlijk tot 30 oktober 2018 - te bekijken op de website van VPRO Tegenlicht.

It's the end of tv as we know it

Het interview met Jeff Bezos resulteerde in het tweeluik It's the end of tv as we know it, uitgezonden bij DNW: Rooksignalen uit de nieuwe wereld op respectievelijk 26 maart en 2 april 2000 in co-productie met Submarine.

Doel van de reportages: om de toekomst van het medium televisie te bekijken tegen de achtergrond van de huidige technologische ontwikkelingen. Wat zou de digitale revolutie en Internet uiteindelijk betekenen voor televisie en voor de kijker/consument betekent?

Bezos weidt onder meer uit over de toekomstscenario's van het web, en voorspelt bijvoorbeeld het personaliseren van online winkels - en daarmee impliciet het gebruik van big data en kunstmatige intelligentie - ver voordat dit werd toegepast.

Bekijk het gesprek hieronder, beschikbaar vlak na de aflevering Amazon zij met ons van 30 september 2018, tot uiterlijk 30 oktober 2018.