Er is een ommekeer gaande in hoe we kijken naar en omgaan met mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dit zijn de zorgverleners, ervaringsdeskundigen, denkers en innovators die werken aan een betere GGZ.

Floortje Scheepers

psychiater

Ze studeerde geneeskunde, psychiatrie en kinder- en jeugdpsychiatrie en werkte daarna in verschillende psychiatrische instanties, vooral in coördinerende rollen - belangrijk vindt zij hierin de multidisciplinaire samenwerking in de geestelijke gezondheidszorg.

Met haar project PsyNet creëert Scheepers een plek om patiënten, hulpverleners en mantelzorgers dichterbij elkaar te brengen.

Ook is zij betrokken bij de Verhalenbank, waarmee ze door ‘narratief onderzoek’ – het kijken naar verhalen van patiënten op persoonlijk- in plaats van groepsniveau – hoopt behandeling en begeleiding van psychiatrische patiënten te kunnen verbeteren. 

Scheepers gelooft in het inzetten van technologie om te zorgen dat de GGZ efficiënter én mensgerichter wordt. Met het initiatief PsyData onderzoekt zij hoe behandelaars data-analyse van grote hoeveelheden patiëntgegevens kunnen inzetten om betere zorg te bieden.

Bram van der Leden

zorgboer

In 2013 stichtte Bram van der Leden zijn initiatief bijBram. Op deze zorgboerderij, die hij samen met de boerderijbewoners vanaf de grond opbouwde in het groene Armeide, kunnen mensen terecht die in de reguliere GGZ zijn uitbehandeld.

Of iemand kampt met verslaving, een persoonlijkheidsstoornis, angsten of autisme: zorgboer Bram van der Leden, (stads-)psychiater Jules Tielens en andere hulpverleners staan voor hen klaar. 

Mensen kunnen er terecht voor dagbesteding en begeleid wonen maar ook voor behandelingen en betaald werk. 

Redesigning Psychiatry

collectief

David van den Berg, klinisch psycholoog, promoveerde in 2017 aan de Vrije Universiteit te Amsterdam op zijn onderzoek naar trauma-behandeling bij cliënten met psychose.

In 2015 begon hij met het opzetten van Redesigning Psychiatry, een collectief dat aan de voorhoede staat voor het vernieuwen van de geestelijke gezondheidszorg.

Het collectief bestaat uit vakmensen, denkers en ontwerpers die geloven dat de Nederlandse GGZ toe is aan radicale vernieuwing. In 2018 publiceerde het collectief de laatste versie van haar visie.

De uitgangspunten van Redesigning Psychiatry? Luisteren naar de ervaringen van patiënten, multidisciplinair samenwerken en het doen van ondersteunend onderzoek. Niet achter de feiten aanlopen, maar ondervangen; anticiperen op de toekomst van de psychiatrie. Met deze insteek willen zij vóór 2030 een infrastructuur bouwen van netwerken en kennis die bijdraagt aan een breed spectrum van menselijk psychisch welzijn.

'echt contact maken zit 'm in: je kwetsbaar durven opstellen en het delen van het eigen verhaal'

Enik Recovery College

herstelacademie

Enik Recovery College is een herstelacademie: een omgeving voor mensen die persoonlijk ervaring hebben met de ontwrichtende gevolgen van een psychische aandoening of verslaving, en die willen werken aan hun (verdere) herstel. 

Het initiatief, dat volledig gerund wordt door peers; ervaringsdeskundigen, werd in 2015 opgericht door Ton Verspoor en Martijn Kole. Zij kwamen elkaar tegen tijdens hun eigen weg naar herstel, en zo ontstond het idee om samen te werken aan Enik Recovery College. 

Martijn: 'Enik was een soort droom die ik nog niet goed onder woorden kon brengen. In mijn eigen herstelproces heb ik een hele ontwikkeling doorgemaakt. Ik verwierf veel kennis en deed vaardigheden op. Ik ben gegroeid als mens. Enik is een plek waar mensen zich gezien en gehoord voelen'.

Bij het Enik Recovery College kunnen mensen onder meer trainingen volgen en deelnemen aan werkgroepen die hen ondersteunen om een plek te geven aan hun eigen ervaringen, zorgonafhankelijk te worden en de regie over hun leven (terug) te nemen – en hierin ook anderen te ondersteunen. 

meer over (geestelijke) gezondheid ↓