Van oorsprong Ierse 'high representative' (sinds 27 mei 2002) oftewel bewindvoerder voor Bosnië. Ashdown werd geboren in New Delhi, en was tussen 1959 en 1972 marinier in o.a. Borneo, de Perzische Golf en Belfast.

'High representative' voor Bosnië

In 2002 nam Ashdown -die in de Bosnië-oorlog (1991-1995) pleitte voor krachtig ingrijpen door de internationale gemeenschap- de functie op zich van ‘high representative’: hoogste vertegenwoordiger namens de internationale gemeenschap, voor de samnegestelde staat Bosnië-Herzegovina. De functie van ‘hr’ werd het eerst bekleed door de Zweed Carl Bildt (vanaf december 1995). Officieel heeft de ‘high representative’ tot taak om de uitkomsten van het vredesverdrag van Dayton te implementeren. Hoofdtaak, volgens het OHR mission implementation plan, is ‘to ensure that Bosnia and Herzegovina is a peaceful, viable state on course to European integration’

Vanaf 1972 was hij in dienst bij Buitenlandse Zaken; hij vertegenwoordigde Groot-Brittannië o.a. bij de VN in Geneve en bij de Helsinki conferentie over Europese veiligheid. Werd in 1983 parlementslid voor de Liberal Party; in 1988 werd hij gekozen tot leider van de Liberal Democrats. Trad af als leider in 1999 (volgens boze tongen omdat de verschillen tussen hem en Tony Blair nu echt verwaarloosbaar geworden waren) en verliet de House of Commons in 2001. Hij werd in 2000 tot Baron geridderd, en mag zich dus ‘Sir‘ noemen.