Vlaams hoogleraar en robotica-onderzoeker Pieter Abeel is een autoriteit op het gebied van artificiële intelligentie. Hij is gespecialiseerd in de ontwikkeling van robots die zelfstandig taken kunnen aanleren.

Machine learning

Pieter Abbeel studeerde ingenieur-elektronica aan de KU Leuven en behaalde in 2008 zijn doctoraat computerwetenschappen aan de universiteit van Stanford. Hij begon in 2008 als hoogleraar aan de universiteit van Berkeley, waar hij zich vooral heeft gefocust op embodied learning. Embodied learning is een techniek die machines in staat stelt patronen te herkennen in immens grote hoeveelheden data. Robots herkennen data via complexe algoritmen die veel weghebben van de neuronen in onze hersenen. Met een minimum aan training kunnen robots zichzelf bepaalde taken aanleren.

robot kan de was doen

Abbeel en zijn team lieten een robot dezelfde taak keer op keer opnieuw uitvoeren in een licht gewijzigde situatie. De robot moest zijn opdracht tot een goed einde brengen met trial-and-error. De manier waarop kunstmatige neurale netwerken taken aanleren lijkt veel op de manier waarop kinderen leren: door vallen en opstaan. Abbeel en zijn team bouwde een robot die zelf de was kan opvouwen, kan bouwen met legoblokjes en een dop op een fles kan draaien.

Abbeel denkt dat we komende jaren grote stappen kunnen verwachten in het vermogen waarmee artificiële intelligentie leerervaringen herinnert, deze herinneringen deelt met andere AI en deze vervolgens toepast op andere ervaringen. Volgens Abbeel doen machines waarvoor ze worden geprogrammeerd. Dus het is belangrijk om ervoor te zorgen de machines zodanig te programmeren dat zij in dienst blijven staan van de mens.

’Computerbreinen kunnen oneindig veel beter samenwerken dan menselijke. Hierdoor zullen we een systeem maken dat net zo slim is als de mens, en al heel snel daarna nog slimmer dan wij.’

Pieter Abbeel

Pieter Abbeel werkte van 2016 tot 2017 als onderzoeker voor OpenAI. OpenAI is een onderzoeksinstituut van Elon Musk, waar samen met andere topwetenschappers wordt nagedacht over de toekomst van artificiële intelligentie. Abbeel is naast directeur van het Berkely Robot learning Lab op de Universiteit van Berkely, medeoprichter van het AI softwarebedrijf covariant.ai. Covariant.ai ontwikkelt AI-software die het gemakkelijk maakt om robots nieuwe complexe vaardigheden aan te leren.