De Amerikaanse techondernemer Jeff Bezos is oprichter en CEO van het megabedrijf Amazon. Bezos is de rijkste man ooit.

Na een studie computerwetenschappen en electrotechniek studeerde Jeff Bezos in 1987 af aan de Universiteit van Princeton. Tussen 1986 en 1994 werkte Bezos op Wall Street, waar hij verschillende functies in de financiële sector bekleedde: zo werkte hij bij de telecommunicatie-startup Fitel, waar hij een internationaal handelsnetwerk moest optuigen. 

Kindje

Met die ervaring op zak besloot Bezos in 1993 om het roer drastisch om te gooien: hij maakte het plan voor een online boekhandel en op 5 juli 1994 was de geboorte van Amazon een feit, vernoemd naar de Zuid-Amerikaanse rivier. Bezos ontving 300.000 dollar, die hij in zijn kindje investeerde. Vanuit zijn garage bestierde hij zijn bedrijf, dat al snel de horizon verlegde van alleen boeken naar een breed aanbod van producten.

De expansiedrift zou later leiden tot diverse andere activiteiten en takken, zoals ruimtevaartpoot Blue Origin (2000), de e-reader Amazon Kindle (2007) en AI-toepassingen zoals de software Rekognition. Schaalvergroting zette Bezos ook voort op mondiaal niveau; hij realiseerde wereldwijd vestigingen van Amazon en verkende de mogelijkheden hiertoe in Azië. Omdat China niet beet en voorrang gaf aan Amazon's concurrent Alibaba verlegde Bezos zijn focus naar India.

Geniaal of gek?

Zoals meerdere multimiljardairs profileert Jeff Bezos zich als filantroop: zo doneert hij aan onderzoek naar kanker, aan het Princeton Neuroscience Institute, en een aantal andere wetenschappelijke initiatieven.

In 1999 ontving Bezos publieke erkenning toen hij uitgeroepen werd tot Time Person of the Year en figureerde hij sindsdien op talloze toplijsten voor 'beste leiders'. Zo goed als Bezos op lijstjes lijkt, zo bekaaid komt hij er op andere momenten vanaf: 'Een briljante, maar mysterieuze en kille bedrijfstiran,' oordeelde de New York Times in 2018 nog misschien wel even meedogenloos. Wie Bezos meemaakt, ziet een geniale gek. Onnavolgbaar. Visionair.