De Amerikaanse republikeinse politicus Richard Bruce Cheney is sinds 2001 vice-president onder de regering van George W. Bush. Cheney werd op 30 januari 1941 geboren in Lincoln, Nebraska. Hij haalde zijn master politicologie aan de universiteit van Wyoming. Zijn doctoraal aan de universiteit van Wisconsin in Madison maakte hij niet af vanwege zijn politieke carrière.

Tussen 1974 en 1976 is Cheney stafchef op het Witte Huis onder president Ford. Van 1978 tot 1989 vertegenwoordigt Cheney de staat Wyoming in het Huis van Afgevaardigden.

Als vice-president staat Cheney bekend om zijn neoconservatieve visie. Samen met de huidige Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld richtte hij in 1997 de neoconservatieve denktank 'Project for the New American Century' op. Cheney wilde na de aanslagen op het World Trade Center en het Pentagon alle middelen gebruiken om terug te slaan. Hij wordt gezien als architect van de Amerikaanse war on terror.

Cheney maakt een rustige en kalme indruk, maar heeft achter de schermen grote invloed op het beleid van president Bush. Na 11 september verlopen vrijwel alle beleidsbesluiten via Cheney en zijn geestverwant Donald Rumsfeld, minister van Defensie. Cheney benoemt bevriende spelers tot collega's en samen met hen bedenkt hij de militaire missie in Afghanistan en later in Irak. Cheney wilde koste wat kost Saddam Hoessein betrekken bij de strijd tegen het terrorisme en verzamelt hiervoor omstreden bewijsmateriaal. De CIA wordt hierbij onder zijn leiding buitenspel gezet.

Ondanks de grote kritiek op de Irak-oorlog heeft Cheney nooit spijt getoond over de oorlog. Als oud-voorzitter van het energiebedrijf Halliburton werd hij bekritiseerd, omdat dit bedrijf tijdens zijn vice-presidentschap grote overheidscontracten binnenhaalde in Irak, tijdens en na de oorlog.

Door Imke van Hoorn